Home / SVET / Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární

Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární

21.4.2024 (SITA.sk) – V Nemecku a Litve preskúmavajú nepoužívané elektrárne s cieľom nájsť komponenty, ktoré by sa dali zachrániť a poslať na Ukrajinu. Tam by ich použili na obnovu energetickej infraštruktúry poškodenej ruskými útokmi.

Ukrajinskí špecialisti sú už v Litve a Nemecko nedávno ponúklo, že otvorí svoje zariadenia na preskúmanie, povedal v nedeľu v štátnej televízii ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vyrobiť nevyhnutné vybavenie na spojazdnenie elektrární od začiatku a pred nadchádzajúcou zimou je podľa ministra nemožné.

„Preto kolegom a partnerom zdôrazňujem, že musíme vyťažiť maximum z toho, čo je už k dispozícii. Môže to byť nové alebo použité, ale aj keď potrebuje určité opravy, urobíme to tak, aby bolo prevádzkyschopné už túto zimu, aby sa primerane zvýšila“ výrobná kapacita, povedal Haluščenko.

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útokmi dronmi a raketami na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Zničilo pritom niekoľko tepelných elektrární vrátane zariadenia v obci Trypilľa, ktoré bolo hlavným dodávateľom elektriny pre Kyjivskú, Žytomirskú a Čerkaskú oblasť.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *