Home / SVET / V štyroch mestách Kosova so srbskou väčšinou sa koná hlasovanie o odvolaní albánskych starostov, ich vlaňajšie zvolenie vyvolalo napätie

V štyroch mestách Kosova so srbskou väčšinou sa koná hlasovanie o odvolaní albánskych starostov, ich vlaňajšie zvolenie vyvolalo napätie

21.4.2024 (SITA.sk) – Obyvatelia štyroch miest na severe Kosova, kde prevažnú časť obyvateľstva predstavujú Srbi, sa koná hlasovanie o odvolaní ich albánskych starostov. Etnickí Albánci sa v nich stali starostami po vlaňajších komunálnych voľbách, ktoré však srbská menšina bojkotovala a napokon vyústili do zvýšeného napätia v regióne.

Referendum, ktoré podporuje Západ, je pokus o zmiernenie napätia medzi Srbskom a Kosovom. Hlavná strana etnických Srbov Srpska Lista, ktorá má úzke vzťahy s Belehradom, však aj tentokrát vyzvala na bojkot hlasovania. Hlasy môže odovzdať 46 500 obyvateľov v 47 hlasovacích miestnostiach. Na to, aby mohli starostovia odstúpiť, je potrebná väčšina hlasov.

Kosovský premiér Albin Kurti navrhol usporiadanie nových volieb v mestách Severná Mitrovica, Zveçan, Leposaviq a Zubin Potok, ak 20 percent voličov v nich podporí petíciu za voľby. Petíciu obyvatelia schválili v januári.

Albánski starostovia sa ujali úradov vlani v máji. Kosovskí Srbi sa následne dostali do stretov s bezpečnostnými zložkami vrátane mierových síl KFOR.

Viac k témam: napätie v Kosove, Referendum
Zdroj: SITA.sk – V štyroch mestách Kosova so srbskou väčšinou sa koná hlasovanie o odvolaní albánskych starostov, ich vlaňajšie zvolenie vyvolalo napätie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *