Home / EKONOMIKA / Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent

Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent

14.4.2024 (SITA.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je skeptická voči vyjadreniam premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent. Historická skúsenosť s Ficovou vládou podľa SaS však naznačuje, že k tomu napokon nedôjde a ide zo strany premiéra len o mediálny tlak.

Všetko naopak

Ako uviedol poslanec Marián Viskupič (SaS), štátny rozpočet potrebuje konsolidáciu a rozpočtovo zodpovedné strany si uvedomujú, že súčasný počet štátnych úradníkov je neudržateľný.

„Fico však zodpovedne k štátnemu rozpočtu nikdy nepristupoval. Naopak, od nástupu jeho štvrtej vlády robia všetko naopak,“ vyhlásil Viskupič.

Ako príklad uviedol vznik podľa neho zbytočného ministerstva športu, vytvorenie neúspešného projektu na pomoc s hypotékami, zvýšenie platov ministrov a zriadenie nových postov štátnych tajomníkov.

Veľké plány aj v roku 2006

SaS upozornila, že Fico neavizuje znižovanie počtu úradníkov prvýkrát. Poslanec Richard Sulík (SaS) pripomenul, že mal Fico veľké plány aj v roku 2006, kedy ohlásil 20-percentné znižovanie počtu úradníkov a nechal si to schváliť na vláde.

„Čo sa však stalo? Nič. Vláda sa na vlastné rozhodnutie vykašľala. Namiesto poklesu o 20 percent došlo vo verejnej správe k nárastu,“ uviedol Sulík a priblížil, že na úrade vlády v rokoch 2006 až 2010 počet zamestnancov stúpol o 17 percent a mzdové náklady o 50 percent.

Fico podľa Sulíka nerozumie, že pointou znižovania zamestnancov spočíva v zjednodušení systémov. „A práve tu on robí presný opak. Napríklad v roku 2004 došlo zavedením rovnej dane k masívnemu zjednodušeniu daňového systému, a to vytvorilo predpoklad na zníženie počtu úradníkov. Lenže práve Fico odvtedy svojimi nápadmi komplikuje daňový systém, čo si vyžaduje čoraz viac úradníkov,” podotkol Sulík a uzavrel s tým, že plošné rezy bez predchádzajúcej prípravy by ochromili celý štátny aparát.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), konsolidácia verejných financií, Premiér Slovenskej republiky, Prepúšťanie
Zdroj: SITA.sk – Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *