Home / SLOVENSKO / Slovensko má tretí rok po sebe čoraz menej obyvateľov, hrubá miera pôrodnosti bola najnižšia za 100 rokov

Slovensko má tretí rok po sebe čoraz menej obyvateľov, hrubá miera pôrodnosti bola najnižšia za 100 rokov

13.4.2024 (SITA.sk) – Slovensko sa vyľudňuje. Počet obyvateľov v roku 2023 klesol a Slovenská republika tak mala ku koncu roka 2023 celkovo 5 424 687 obyvateľov. Veľkosť populácie klesla už tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla.

„Hrubá miera pôrodnosti sa na Slovensku v roku 2023 dostala na bezprecedentne najnižšiu hodnotu, a to nielen v novodobej histórii samostatnej SR, ale za posledných 100 rokov,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR Zuzana Podmanická.

Zomrelo vyše 54-tisíc ľudí

Pokles celkového počtu obyvateľov SR v roku 2023 ovplyvnil najmä prirodzený úbytok obyvateľstva. V priebehu minulého roka v SR zomrelo viac ako 54,1 tisíca osôb a narodilo sa viac ako 48,6 tisíca detí. Došlo teda k prirodzenému úbytku obyvateľov na úrovni 5,5 tisíca osôb.

Počet zomretých bol na Slovensku vyšší ako počet živonarodených detí už štvrtý rok za sebou. Počas rokov 2020 – 2022 tento fakt ovplyvňovala vysoká nadúmrtnosť, v rokoch 2022 a 2023 zasa pokles počtu narodených detí.

Nízka hodnota pôrodnosti

„Prirodzený úbytok obyvateľstva v SR pokračoval v roku 2023 napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však dostala pôrodnosť, počet živonarodených detí klesol pod 50-tisíc,“ povedala Podmanická.

Výrazný prepad počtu narodených detí v posledných dvoch rokoch vedie nielen k historickým minimám pôrodnosti, ale aj k celkovému úbytku obyvateľstva.

Druhým faktorom, ktorý ovplyvnil celkový počet obyvateľov, je zahraničná migrácia a migračné saldo – teda rozdiel medzi počtom prisťahovaných a vysťahovaných zo SR. Tento ukazovateľ má dlhodobo kladnú hodnotu.

Migračné saldo bolo vyššie

V roku 2023 sa na Slovensko prisťahovalo na trvalý pobyt viac ako 5,9 tisíca ľudí, čo bolo o 1,4 tisíca osôb viac ako počet vysťahovaných. Migračné saldo tak bolo mierne vyššie ako v predošlom roku, z dlhodobého hľadiska však bolo na úrovni najnižších hodnôt.

Od vzniku SR počet prisťahovaných každoročne prevyšoval počet tých, ktorí sa vysťahovali, a to od 0,9 – 7,1 tisíca osôb. Prírastok sťahovaním je teda dlhodobo v kladných číslach, v posledných troch rokoch však už nedokázal vyrovnať straty z prirodzeného úbytku obyvateľstva spôsobeného najmä poklesom pôrodnosti.

Viac k témam: Demografia, nízka pôrodnosť, Počet obyvateľov, Prisťahovalci
Zdroj: SITA.sk – Slovensko má tretí rok po sebe čoraz menej obyvateľov, hrubá miera pôrodnosti bola najnižšia za 100 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vytlačenie Čiernomorskej flotily bolo obrovským úspechom Ukrajiny, tvrdí Kobzová

Ide o bezpečnostný aj ekonomický úspech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *