Home / SLOVENSKO / Pellegriniho kroky v zahraničnej politike budú v súlade s vládou, opačné konanie by vyslalo zlý signál pre partnerov

Pellegriniho kroky v zahraničnej politike budú v súlade s vládou, opačné konanie by vyslalo zlý signál pre partnerov

7.4.2024 (SITA.sk) – Novozvolený prezident Peter Pellegrini bude v oblasti zahraničnej politiky pravdepodobne konať, ako už naznačil, v súlade s politikou súčasnej vlády, ktorej členom je aj jeho strana Hlas-SD.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024

V relácii Volebné ráno na RTVS :24 to povedal dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela Branislav Kováčik.

Zlý signál pre partnerov

Ako poznamenal, je dobré, ak prezident a vláda koordinujú svoje kroky v oblasti zahraničnej politiky, pretože rozdielne kroky nevysielajú dobrý signál pre partnerov.

>>> Online (minúta po minúte) z priebehu 2. kola a volebnej noci

Podľa politológa možno od Pellegriniho čakať to, čo avizoval počas kampane – ukotvenie Slovenska v medzinárodných organizáciách, hlavne v európskych inštitúciách a v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Zobraziť fotogalériu k článku:
Druhé kolo prezidentských volieb na Slovensku 2024 (fotografie)

„Peter Pellegrini si veľmi dobre uvedomuje, že jediná budúcnosť pre Slovenskú republiku je v týchto integračných zoskupeniach,“ skonštatoval.

Vyslanie vojakov na Ukrajinu

Kováčik predpokladá, že Slovensko si jasne uvedomuje jeho hodnotové ukotvenie a jeho budúcnosť vidí v Európskej únii a NATO. „V tomto, si myslím, že vláda ako aj prezident sú za jedno,“ uviedol. Dekan sa vyjadril aj k otázke vyslania vojakov do vojenského konfliktu v zahraničí, ktorá rezonovala počas prezidentskej kampane.

>>> Kompletné výsledky 2. kola prezidentských volieb

Upozornil, že vyslanie vojakov a vstup krajiny do ozbrojeného konfliktu nie je individuálne rozhodnutie prezidenta a platia pre to prísne pravidlá. Prezident však môže túto tému vniesť do politického diskurzu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Volebná noc Petra Pellegriniho v 2. kole prezidentských volieb na Slovensku 2024 (fotografie)

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Prezidentské voľby 2024), Nový prezident, Prezidentské voľby na Slovensku 2024
Zdroj: SITA.sk – Pellegriniho kroky v zahraničnej politike budú v súlade s vládou, opačné konanie by vyslalo zlý signál pre partnerov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piloti si uctili pamiatku generála M. R. Štefánika, absolvovali spomienkový let po jeho poslednej trase (foto)

Medzi pilotmi ultraľahkých lietadiel bol aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a bývalý veliteľ leteckej základne Sliač Vladimír Lisý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *