Home / SLOVENSKO / Inkasná asociácia sa ohradila voči tvrdeniam komory exekútorov, žiada predloženie konkrétnych dát a štatistík

Inkasná asociácia sa ohradila voči tvrdeniam komory exekútorov, žiada predloženie konkrétnych dát a štatistík

30.3.2024 (SITA.sk) – Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS) sa ohradila voči vyjadreniam Slovenskej komory exekútorov. Komora sa vo svojej reakcii na analýzu efektivity exekútorov snaží podľa asociácie spochybniť transparentné a overiteľné štatistiky.

Zároveň sa snaží očierniť samotné inkasné spoločnosti namiesto toho, aby predložila konkrétne dáta a vecné argumenty,“ uvádza sa v stanovisku inkasnej asociácie.

Ovplyvňovanie Ústavného súdu

Hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová totiž uviedla, že súčasné aktivity inkasnej asociácie smerujú predovšetkým k tomu, aby mediálnou aktivitou ovplyvnili rozhodovania Ústavného súdu. Podľa komory dlhodobé aktivity ASINS majú jediný cieľ, a to ekonomický prospech vymáhačských firiem.

Ich konečným cieľom je zvrátiť súčasný protikorupčný model náhodného elektronického prideľovania exekúcií a vrátiť sa k starým poriadkom, z ktorých tieto nikým nekontrolované spoločnosti ekonomicky profitovali,“ zdôraznila Kolesárová.

Analýzy efektivity exekútorov

Náhodné prideľovanie exekúcií pritom bola podľa komory spoločensky prospešná, systémová a najmä protikorupčná zmena. Asociácia slovenských inkasných spoločností publikovala výsledky analýzy efektivity exekútorov, v ktorých bolo analyzovaných 225-tisíc exekúcií začatých od roku 2018 a aktuálne dáta prezentuje verejnosti každoročne.

Naopak, Slovenská komora exekútorov doposiaľ nesprístupnila a neprezentovala žiadne komplexné, relevantné a overiteľné štatistiky týkajúce sa efektivity vymáhania pohľadávok a práce exekútorov, na základe ktorých by zdokladovala aktuálny stav úspešnosti exekúcií a vymožiteľnosti práva. Takéto dáta nepredložil zároveň ani štát, hoci exekútori sú verejní činitelia a podliehajú kontrole súdu,“ informuje inkasná asociácia.

Modifikácia systému

Inkasná asociácia zároveň odmieta tvrdenia, že v súvislosti s úpravou systému náhodného prideľovania jej ide o zrušenie protikorupčného systému a o ekonomický prospech jej členov. Ich cieľom je, aby veriteľ mal možnosť vylúčiť neefektívnych exekútorov porušujúcich exekučný poriadok.

Navrhujú preto modifikovať systém náhodného prideľovania exekútorov tak, aby veritelia mohli pracovať len s tými exekútormi, ktorí vykonávajú svoju činnosť efektívne a dokážu zabezpečiť vymožiteľnosť pohľadávok pre veriteľov a tiež primeranú ochranu spotrebiteľom.

Viac k témam: Exekútori, Vymáhanie pohľadávok
Zdroj: SITA.sk – Inkasná asociácia sa ohradila voči tvrdeniam komory exekútorov, žiada predloženie konkrétnych dát a štatistík © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka Čaputová odovzdala ocenila 28 osobností, ktoré sa zaslúžili o vstup Slovenska do EÚ a NATO (foto)

Tieto osobnosti sa buď priamo podieľali na prístupovom procese alebo podporovali integračné úsilie SR inými spôsobmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *