Home / SLOVENSKO / Konalo sa predstavenie Plánu reakcie pre Slovensko, v roku 2024 sa zameral na pomoc až 150-tisíc utečencom z Ukrajiny (foto)

Konalo sa predstavenie Plánu reakcie pre Slovensko, v roku 2024 sa zameral na pomoc až 150-tisíc utečencom z Ukrajiny (foto)

20.3.2024 (SITA.sk) – Podujatie zamerané na predstavenie Plánu reakcie na príchod utečencov z Ukrajiny na rok 2024 na Slovensko zorganizovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na Slovensku. V roku 2024 sa Plán reakcie pre Slovensko zameral na pomoc až 150-tisíc utečencom z Ukrajiny.

K dnešnému dňu evidujeme viac ako 138-tisíc osôb registrovaných na dočasnom útočisku, a hoci nie všetci sa aktuálne zdržiavajú na území SR, veľká časť z nich tu našla svoj dočasný domov,“ vysvetlila Lucia Kurilovská, štátna tajomníčka MV SR a dodala, že spoločným cieľom je koordinovaná multisektorová reakcia na podporu úsilia vlády ako vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, mentálne zdravie a psychologické služby a poskytovanie viacúčelovej finančnej pomoci.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Štátna tajomníčka doplnila, že podpora utečencov a utečeniek je predpokladom ich sebestačnosti a úspešnej integrácie do spoločnosti.

Potreby utečencov a utečeniek v oblasti humanitárnej pomoci a podpory je možné riešiť neustálou koordináciou a spoluprácou všetkých strán,“ povedala Danijela Popovic-Efendic, vedúca Úradu UNHCR na Slovensku s tým, že cieľom je predovšetkým lepšie podporovať utečencov a utečenky, aby si mohli znovu vybudovať svoj život a aj takýmto spôsobom prispievať k rozvoju slovenskej spoločnosti.

Kurilovská doplnila, že MV SR aj naďalej zdôrazňuje svoj záväzok úspešne podporovať koordinované a efektívne reakcie na krízové situácie ako v prípade príchodu veľkého počtu občanov Ukrajiny po vypuknutí vojny v roku 2022.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Humanitárna pomoc, utečenci z Ukrajiny
Zdroj: SITA.sk – Konalo sa predstavenie Plánu reakcie pre Slovensko, v roku 2024 sa zameral na pomoc až 150-tisíc utečencom z Ukrajiny (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *