Home / SLOVENSKO / Predseda ústavného súdu Fiačan sa vyjadril k novele Trestného zákona a nevidí dôvod na svoje odstúpenie (video)

Predseda ústavného súdu Fiačan sa vyjadril k novele Trestného zákona a nevidí dôvod na svoje odstúpenie (video)

6.3.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 6. marca 11:54

Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan nepovažuje únik informácií v súvislosti s pozastavením účinnosti niektorých častí novely Trestného zákona za dôvod na svoje odstúpenie.

Na tlačovej besede tak reagoval na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý ho vyzval na odstúpenie. Za únik sa ospravedlnil. Zdôraznil, že nedošlo k úniku samotného rozhodnutia, unikla len čiastková informácia. Fiačan dodal, že ani on, ani jeho kolegovia neposkytli informácie žiadnemu zástupcovi médií.

Video: Vyjadrenie Ivana Fiačana

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ústavný súd podľa neho transparente komunikuje svoje rozhodnutia, a to aj prostredníctvom médií. Uviedol tiež, že bol zriadený interný vyšetrovací tím, ktorý bude skúmať, ako sa predmetná informácia dostala von. Tiež sa dôrazne ohradil voči vyjadreniam, ktoré spochybňujú integritu ÚS SR.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Predseda ústavného súdu Fiačan sa vyjadril k novele Trestného zákona a reagoval aj na slová Fica (fotografie)

Premiér Robert Fico na utorňajšej tlačovej besede uviedol, že predseda ÚS SR Ivan Fiačan by mal odstúpiť z funkcie. Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že médiá, ktoré sú podľa neho nepriateľské voči vláde, mali rozhodnutie súdu o novele Trestného zákona k dispozícii skôr ako strany v konaní.

Podľa Fica by mal Fiačan v tejto súvislosti vyvodiť zodpovednosť. „Keby som mal tú právomoc, odvolám ho,“ povedal Fico s tým, že ako sudca ÚS SR by Fiačan mohol zostať, nie však na jeho čele, keďže si nevie ustrážiť, čo sa deje na jeho pracovisku.  Ako doplnil, touto vecou by sa mal zaoberať aj novozvolený prezident SR, keďže Zuzana Čaputová neodvolá Fiačana .

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/03/ficove-otazky-ustavny-sud-sr.mp4

Viac k témam: Novela Trestného zákona, Predseda Ústavného súdu SR, Premiér Slovenskej republiky, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Predseda ústavného súdu Fiačan sa vyjadril k novele Trestného zákona a nevidí dôvod na svoje odstúpenie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hasiči absolvovali školenie k horeniu batérií. Umožní im v budúcnosti efektívnejšie hasiť elektromobily a ďalšie zariadenia s batériami

Počas troch dní absolvovalo 120 členov Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy absolvovalo v budove Tower 115 školenie zamerané na nové znalosti ohľadom priebehu horenia rôznych typov batérií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *