Home / SLOVENSKO / Spojené štáty zhodili do Pásma Gazy prvú potravinovú pomoc, uviedol Biden

Spojené štáty zhodili do Pásma Gazy prvú potravinovú pomoc, uviedol Biden

2.3.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 2. marca, 18:11

Americké vojenské nákladné lietadlá zhodili potraviny do Pásma Gazy po tom, ako to deň predtým schválil americký prezident Joe Biden.

Tri lietadlá C-130 zhodili 66 balíčkov so zhruba 38-tisíc pokrmami nad juhozápadom palestínskej enklávy, uviedol jeden americký predstaviteľ. Spojené štáty koordinovali zhodenie humanitárnej pomoci spolu s jordánskymi vzdušnými silami, ktoré sa tiež zúčastnili na sobotňajšej misii.

Tragický incident

„Kombinovaná operácia zahŕňala lietadlá amerických vzdušných síl a RJAF C-130 a príslušných armádnych vojakov, ktorí sa špecializovali na letecké dodávky zásob, postavili balíky a zabezpečili bezpečné vyloženie potravinovej pomoci,“ uviedlo americké centrálne velenie na platforme X. Podľa neho sa očakáva, že sobotňajšia misia bude prvou z mnohých.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Biden oznámil zhadzovanie humanitárnej pomoci po štvrtkovom tragickom incidente pri humanitárnom konvoji, ktorý si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených Palestínčanov. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zomrelo najmenej 115 ľudí a viac ako 750 utrpelo zranenia.

Vojaci strieľali do davu

Svedkovia hovoria, že obete majú na svedomí izraelskí vojaci, ktorí strieľali do davu. Podľa Izraela väčšina zomrela pri tlačenici a jeho vojaci strieľali len na niektorých v dave, o ktorých sa domnievali, že sa k nim hrozivo približovali.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Tragické udalosti vyvolali vo svete vlnu pohoršenia a kritiky a viedli k výzvam na nezávislé vyšetrovanie.

Viac k témam: Americký prezident, Humanitárna pomoc, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Spojené štáty zhodili do Pásma Gazy prvú potravinovú pomoc, uviedol Biden © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *