Home / SLOVENSKO / Matovičovo hnutie plánuje v parlamente presadiť uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii

Matovičovo hnutie plánuje v parlamente presadiť uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii

2.3.2024 (SITA.sk) – Poslanci okolo Igora Matoviča (hnutie Slovensko) chcú v parlamente presadiť uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii (EÚ). Jeho prijatím by sa Národná rada SR uzniesla aj naďalej podporovať členstvo Slovenska v EÚ ako suverénneho a stabilného partnera.

Prijatie uznesenia

O uznesení sa malo rokovať na 9. parlamentnej schôdzi, ktorá bola ukončená v štvrtok 28. februára. K jej prerokovaniu by tak malo prísť na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 16. apríla.

Prijatím uznesenia by národná rada vyhlásila, že bude podporovať rozvoj vzájomných vzťahov s úniou, bude zodpovedným a konštruktívnym partnerom pri riešení výziev a bude rešpektovať všetky záväzky, ktoré našej krajine z členstva vyplývajú.

Okrem spomínaných vyhlásení by prijatím uznesenia parlament naďalej rešpektoval rozhodnutie Slovákov vstúpiť do EÚ a zaviazal sa, že nebude podnikať žiadne kroky, ktoré by boli v rozpore s výsledkom referenda o vstupe do únie.

Zlepšenie životnej úrovne

„Navrhuje sa prijatie uznesenia Národnou radou SR, ktorou v duchu zásad, na ktorých je SR postavená a ktoré presadzuje smerom dovnútra aj navonok, potvrdzuje svoju civilizačnú a hodnotovú príslušnosť k EÚ a deklaruje dôležitosť členstva v EÚ a považuje ju za svoj životný priestor,“ uvádzajú poslanci v predloženom materiáli.

Zákonodarcovia označili vstup Slovenska do EÚ za jeden z najdôležitejších krokov v ére samostatnosti našej krajiny. Dodávajú, že sa tak zlepšila životná úroveň občanov, za pozitívne pokladajú spoločný voľný trh, voľný pohyb osôb, tovaru a služieb či množstvo zahraničných investorov, ktorí vytvárajú pracovné miesta.

Slovensko dostalo oficiálne pozvanie na rokovanie o vstupe do EÚ 10. decembra 1999 vo fínskych Helsinkách. Rokovania sa oficiálne začali 15. februára roku 2000. V polovici apríla 2003 došlo k slávnostnému podpisu Zmluvy o pristúpení k Európskej únii, avšak nasledovalo ešte referendum, v ktorom mohli občania Slovenska o vstupe do únie rozhodnúť. Uskutočnilo sa 16. a 17. mája 2003. Slovensko sa oficiálne stalo členom Európskej únie 1. mája 2004.

Viac k témam: členstvo v Európskej únii, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), predseda hnutia Slovensko, Vstup do EÚ
Zdroj: SITA.sk – Matovičovo hnutie plánuje v parlamente presadiť uznesenie k členstvu Slovenska v Európskej únii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *