Home / SLOVENSKO / Čaputová sa už oboznámila so zmeneným štatútom SIS, vyjadrila aj pochybnosti o osobe kandidáta Gašpara

Čaputová sa už oboznámila so zmeneným štatútom SIS, vyjadrila aj pochybnosti o osobe kandidáta Gašpara

1.3.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová sa už oboznámila so zmeneným štatútom Slovenskej informačnej služby. Uviedla to v rozhovore pre spravodajskú televíziu Joj 24.

Pochybnosti o osobe kandidáta

„Takýmto spôsobom tam dostane (vláda, pozn. SITA) – obíduc hlavu štátu – svojho človeka. Kým teda prezident alebo prezidentka nerozhodne o menovaní,“ uviedla Čaputová. Zároveň zdôraznila, že má pochybnosti o osobe kandidáta na šéfa SIS, ktorým je podľa rozhodnutia vlády Pavol Gašpar.

„Prešlo zatiaľ málo času a nemám dostatok informácií na to, aby som rozhodnutie uzavrela a ani som nevylúčila tú možnosť, ktorú využili niektorí moji predchodcovia, že v posledných mesiacoch nemenovali na tak významné pozície inštitúcií ich hlavy, alebo teda tých vedúcich funkcionárov aj kvôli zodpovednosti, ktorá je viazaná potom následne už k môjmu nástupcovi v prípade šéfa SIS, či je to priama personálna právomoc vo vzťahu k riaditeľovi SIS,“ povedala Čaputová.

Rozhodnutie Ústavného súdu

Hlava štátu tiež uviedla, že podľa rozhodnutia ústavného súdu prezident má mať dostatok času na to, aby mohol zvážiť ústavné, zákonné a osobné náležitosti a kritériá danej osoby, ktorá je navrhovaná na určitý post.

„Aby teda mohol s plným vedomím a svedomím a zodpovednosťou uplatniť svoju menovaciu právomoc. Žiaľ, obštrukcia, alebo teda ten úskok, ktorý sa rozhodla vláda urobiť, ona si zaň nesie politickú zodpovednosť,“ dodala prezidentka.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Čaputová sa už oboznámila so zmeneným štatútom SIS, vyjadrila aj pochybnosti o osobe kandidáta Gašpara © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *