Home / SVET / Kaliňák prevzal v USA prvé dve stíhačky F-16 Block 70, pre Slovensko sa začne nová éra letectva

Kaliňák prevzal v USA prvé dve stíhačky F-16 Block 70, pre Slovensko sa začne nová éra letectva

1.3.2024 (SITA.sk) – Slovensko si oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16 Block 70. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR a spresnil, že vedúci predstavitelia na čele s ministrom Robertom Kaliňákom (Smer-SD) sa zúčastnili na odovzdávacom ceremoniále priamo vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v Greenville v Južnej Karolíne.

Minister informoval aj o pokračovaní výroby zvyšných nadzvukových lietadiel, pričom prvé budú na Slovensko postupne dodávané od druhého kvartálu tohto roka.

Kľúčový je výcvik

O zmluvnom dodaní prvých dvoch stíhačiek F-16 spoločnosť informovala v januári tohto roku a počas Rollout Ceremony ich oficiálne odovzdala SR.

Konkrétnejšie ide o dva modely, jeden jednomiestny model s označením C a dvojmiestny model s označením D. Pred samotným príletom stíhačiek na Slovensko ich budú využívať v USA na výcvik slovenských technikov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prvá stíhačka F-16 vyrobená pre Slovensko (fotografie)

„Takýto výcvik je pre personál Vzdušných síl Ozborojených síl SR kľúčový pre zabezpečenie bezproblémovej integrácie a efektívnej prevádzky slovenskej letky lietadiel F-16,“ spresnil rezort obrany.

Nová éra nadzvukového letectva

Zároveň informoval, že minister obrany a viceprezident a generálny manažér Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez sa zhodli na tom, že dodaním F-16 sa pre Slovensko začne nová éra nadzvukového letectva.

Rezort obrany súčasne pripomenul, že Slovensko sa stane prvou európskou krajinou, ktorá bude mať najnovšiu verziu Fighting Falcon.

„Stíhacie lietadlá F-16 Block 70 nám pomôžu opäť zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru SR vlastnými kapacitami,“ skonštatovalo MO SR a priblížilo, že F-16 Block 70 predstavuje technickú spôsobilosť 21. storočia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Záruka najvyššej kvality

Slovensko tak bude na v najbližších desaťročiach disponovať tým najvyšším štandardom bezpečnosti vzdušného priestoru.

„Bez šikovných a odvážnych vojakov by sme nedokázali garantovať ochranu územia SR a jej občanov. Je našou povinnosťou robiť všetko pre to, aby sme ozbrojeným silám zabezpečili najvyššiu mieru ochrany a minimalizovali tak potenciálne straty na životoch. Moderné stíhacie lietadla F-16 sú zárukou najvyššej kvality a tým pádom aj bezpečia našich vojakov,“ uzavrel Kaliňák.

Viac k témam: Minister obrany SR, Ozbrojené sily SR, Stíhačka, Stíhačka F-16, Stíhačky F-16 Block 70/72
Zdroj: SITA.sk – Kaliňák prevzal v USA prvé dve stíhačky F-16 Block 70, pre Slovensko sa začne nová éra letectva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

USA zaútočili na sklady zbraní jemenských povstalcov strategickými bombardérmi

Úder sa považuje aj za nepriame varovanie Iránu, ktorý je hlavným podporovateľom húsíov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *