Home / SLOVENSKO / V parlamente pokračuje rozprava k novele Trestného zákona v druhom čítaní (naživo)

V parlamente pokračuje rozprava k novele Trestného zákona v druhom čítaní (naživo)

28.2.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 28. februára, 13:55

V Národnej rade SR sa od 9:00 začala diskusia k vládnej novele Trestného zákona v druhom čítaní, ktorá mení premlčacie lehoty. Poslanci návrh prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní. Rozprava je obmedzená na 12 hodín.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) navrhuje dĺžku premlčacej lehoty stanoviť na 20-ročnú pri trestných činoch proti životu, zdraviu, slobode, ľudskej dôstojnosti či rodine a mládeži. Koaliční poslanci prvú zmenu premlčacích lehôt pri týchto trestných činoch skrátili z 20 na 10 rokov 8. februára, keď schválili rozsiahlu novelu trestných kódexov.

Okrem rozpravy si poslanci skrátili aj obedňajšiu prestávku, a to od 13:00 do 14:00.

Poslanci okolo Matoviča navrhujú úplné zrušenie premlčacích lehôt

Hnutie Slovensko navrhuje úplné zrušenie premlčacích lehôt pri znásilnení, sexuálnych činoch či vražde, kde sú obeťami maloleté osoby. K vládnej novele Trestného zákona, ktorá mení premlčacie lehoty, podali poslankyňa Anežka Škopová a poslanci Igor Matovič a Michal Šipoš (hnutie Slovensko) pozmeňujúce návrhy. Podľa Škopovej nejde o politické gesto, ale morálnu povinnosť ochrániť najzraniteľnejších.

„Vyzývam vládnu koalíciu, ale aj opozíciu. Zrušme tieto lehoty, vyšlime signál obetiam, ale aj násilníkom, že ide o obzvlášť citlivú tému, ktorej sa spoločnosť neotáča chrbtom. Hoci zodpovednosť za znásilnenie vždy nesie páchateľ, pocity viny a hanby sú u obete sexuálneho násilia bežné,“ uviedla na stredajšej tlačovej besede. Poslankyňa tvrdí, že obete potrebujú čas na to, aby traumu spracovali a boli pripravené hovoriť o tom, čo sa im stalo.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Poslanec Matovič na tlačovej besede uviedol, že členovia koalície si chcú zabezpečiť beztrestnosť za zločiny, ktoré páchali. Avšak, na tom, že sa pri zmene novely Trestného zákona, ktorou okrem iného navrhli zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a znížiť tresty za korupciu a ekonomické trestné činy, rozhodli aj skrátiť premlčaciu lehotu pri znásilnení, sexuálnom zneužívaní a vraždách voči maloletým niečo podľa Matoviča nesedí.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Jediným argumentom by mohlo byť, že poznajú niekoho, kto takéto činy pácha. Možno majú vo svojich radoch niekoho, kto má prsty v znásilňovaní alebo zneužívaní detí alebo neplnoletých chlapcov,“ povedal Matovič. Informoval, že premlčacie doby v prípade znásilnenia sú zrušené napr. v Maďarsku.

Poslankyňa Škopová nedokáže pochopiť, ako mohli za skrátenie premlčacích lehôt zahlasovať poslankyne vládnej koalície. „Vyzývam médiá, aby sa ich pýtali, prečo zdvihli ruky za takéto cynické skracovanie premlčacích dôb. Veď práve ony mali byť hlasmi v koalícii, ktoré sa mali ozvať a postaviť sa za všetky ženy a obete sexuálneho násilia,“ uviedla.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Novela Trestného zákona, Premiér Slovenskej republiky, premlčacie lehoty, Znásilnenie
Zdroj: SITA.sk – V parlamente pokračuje rozprava k novele Trestného zákona v druhom čítaní (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vytlačenie Čiernomorskej flotily bolo obrovským úspechom Ukrajiny, tvrdí Kobzová

Ide o bezpečnostný aj ekonomický úspech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *