Home / SLOVENSKO / Ústavný súd spojil podanie od Čaputovej a opozície v súvislosti s novelou Trestného zákona

Ústavný súd spojil podanie od Čaputovej a opozície v súvislosti s novelou Trestného zákona

27.2.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd (ÚS) SR spojil podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej a podania od dvoch skupín poslancov Národnej rady (NR) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona do spoločného konania. Ako informovala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová, súd tak rozhodol na neverejnom zasadnutí pléna.

„Toto uznesenie nadobúda právoplatnosť a vykonateľnosť okamihom jeho prijatia Ústavným súdom Slovenskej republiky,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Zmena trestných kódexov

Novelu Trestného zákona schválila koalícia v NR SR vo štvrtok 8. februára. Následne ju mal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) podpísať a doručiť prezidentke Zuzane Čaputovej do prezidentského paláca, ktorá novelu mohla buď podpísať, alebo vetovať.

Fico však zmenu trestných kódexov do podateľne zaslal až po šiestich dňoch od jej schválenia v parlamente, teda 14. februára. Hlava štátu sa v piatok 16. februára rozhodla novelu Trestného zákona podpísať.

Súčasne podala návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie tejto novely. Zároveň podala návrh na pozastavenie účinnosti, kým súd o jej návrhu nerozhodne.

Čaputová žiada pozastavenie účinnosti

Hnutie Progresívne Slovensko 19. februára informovalo, že pripravilo na Ústavný súd podnet na preskúmanie novely Trestného zákona, v ktorom rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová žiada pozastavenie účinnosti.

Novela nemôže vstúpiť do účinnosti ani na jediný deň, inak napácha nezvratné škody pre spoločnosť,“ vyhlásil predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka. Ako ďalej vtedy povedal, hnutie má k dispozícií potrebných 30 poslancov a poslankýň na podanie podnetu.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie a hnutie Slovensko podali 20. februára podnet na Ústavný súd SR v prípade novely Trestného zákona. Poslanci namietajú nesúlad schválených zmien v parlamente. Ako ďalej informovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS), podnet má viac ako 80 strán a obsahuje pripomienky, ako napr. nesplnenie podmienky skráteného legislatívneho konania, spôsob prerokovania novely a hlasovanie o nej, ale aj obsah právnej úpravy.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Novela Trestného zákona, Opozícia, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Ústavný súd spojil podanie od Čaputovej a opozície v súvislosti s novelou Trestného zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Ministerstve kultúry údajne vzniká nový projekt mediálnej výchovy, viesť by ho mal konšpirátor Machala

Ten prednedávnom vyvolal kontroverziu svojimi výrokmi polemizujúcimi o guľatosti planéty Zem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *