Home / SVET / „Rusko nemôže a nesmie vyhrať túto vojnu,“ uviedol Macron na stretnutí v Paríži a vyzval európskych lídrov na zvýšenie pomoci Ukrajine

„Rusko nemôže a nesmie vyhrať túto vojnu,“ uviedol Macron na stretnutí v Paríži a vyzval európskych lídrov na zvýšenie pomoci Ukrajine

26.2.2024 (SITA.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal európskym lídrom, že musia zaistiť svoju kolektívnu bezpečnosť poskytovaním neochvejnej podpory Ukrajine. Uviedol to na stretnutí v Paríži v čase, keď na ukrajinskom bojisku nastáva čoraz tvrdšia ruská ofenzíva.

Rusko vojnu vyhrať nemôže

„Sme v procese zaisťovania našej kolektívnej bezpečnosti pre dnešok a zajtrajšok,“ povedal Macron, keď v Paríži hostil 20 európskych hláv štátov a predsedov vlád a ďalších západných predstaviteľov na demonštrácii jednoty za Ukrajinu, keďže ruská invázia vstúpila do svojho tretieho roka.

„Rusko nemôže a nesmie vyhrať túto vojnu,“ povedal Macron na stretnutí v prezidentskom paláci, na ktorom sa zúčastnili i nemecký kancelár Olaf Scholz, poľský prezident Andrzej Duda či lídri pobaltských štátov.

„Najmä v ostatných mesiacoch sme boli svedkami toho, ako sa Rusko stáva tvrdším,“ povedal Macron.

„Vieme tiež, že Rusko pripravuje nové útoky, predovšetkým aby omráčilo ukrajinskú verejnú mienku.“

Potreba zabrániť ďalším ruským útokom

Macron uviedol, že je potrebné upevniť bezpečnosť, aby sa v budúcnosti zabránilo akýmkoľvek ruským útokom na ďalšie krajiny. Estónsko, Litva a Lotyšsko, ako aj oveľa väčšie Poľsko, sú považované za možné ciele budúcej ruskej invázie. Všetky štyri krajiny sú oddanými zástancami Ukrajiny.

Stretnutie v Paríži sa uskutočnilo po tom, ako Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo nedávno podpísali 10-ročné bilaterálne dohody s Ukrajinou, aby vyslali silný signál o dlhodobej podpore Kyjeva.

Viac k témam: podpora ukrajiny, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – „Rusko nemôže a nesmie vyhrať túto vojnu,“ uviedol Macron na stretnutí v Paríži a vyzval európskych lídrov na zvýšenie pomoci Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko je pre zahraničných pracovníkov nezaujímavé, na prvom mieste sa umiestnila Austrália

Ľudia sa sťahujú do zahraničia predovšetkým z pracovných a finančných dôvodov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *