Home / SVET / Grécko povedie námornú bezpečnostnú operáciu EÚ v Červenom mori, ktorá má pomôcť brániť nákladne lode pred povstalcami húsíov

Grécko povedie námornú bezpečnostnú operáciu EÚ v Červenom mori, ktorá má pomôcť brániť nákladne lode pred povstalcami húsíov

26.2.2024 (SITA.sk) – Námornú bezpečnostnú operáciu Európskej únie v Červenom mori, ktorá má pomôcť brániť nákladné lode pred útokmi jemenských povstalcov húsíov podporovaných Iránom, povedie Grécko.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Atény zároveň v pondelok formálne súhlasili so zapojením do operácie Aspides, keďže bezpečnostný výbor na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom nariadil účasť gréckej fregaty.

Húsíovia od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v októbri uskutočnili sériu útokov bezpilotných lietadiel a rakiet na komerčné lode. Grécko, významná obchodná námorná veľmoc, bolo priamo zasiahnuté útokmi húsíov, ktoré brzdia medzinárodný obchod a zvyšujú ceny. Prístav Pireus neďaleko Atén zaznamenal v januári medziročný pokles aktivity na svojom kontajnerovom termináli o 12,7 %.

Viac k témam: Červené more, Húsíovia, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Grécko povedie námornú bezpečnostnú operáciu EÚ v Červenom mori, ktorá má pomôcť brániť nákladne lode pred povstalcami húsíov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *