Home / SVET / Lotyšsko vyzýva EÚ k zákazu dovozu ruských potravín, podľa lotyšského ministra Krauza sa dá všetko doviezť z Ukrajiny

Lotyšsko vyzýva EÚ k zákazu dovozu ruských potravín, podľa lotyšského ministra Krauza sa dá všetko doviezť z Ukrajiny

26.2.2024 (SITA.sk) – Lotyšský minister poľnohospodárstva Armands Krauze v pondelok vyzval na zákaz dovozu ruských potravín do Európskej únie.

„Všetko, čo sa dováža z Ruska, sa dá doviezť z Ukrajiny,“ povedal Krauze pred stretnutím ministrov poľnohospodárstva Únie v Bruseli. Informuje o tom Kyjiv independent.

Lotyšsko je prvou krajinou , ktorá zakázala dovoz obilia a iných potravín z Ruska a Bieloruska. Zákaz vstúpi do platnosti v marci. Lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs v januári uviedol, že podporuje zákaz, keďže poľnohospodársky export posilňuje ruskú ekonomiku, a to, čo je označené ako ruské obilie, môže byť v skutočnosti ukrajinské obilie ukradnuté z území okupovaných Ruskom.

Lotyšsko v decembri zverejnilo údaje, podľa ktorých Rusko vlani exportovalo do EÚ cez Lotyšsko viac ako 380-tisíc ton obilia, čiže o približne 80-tisíc ton viac ako v roku 2022. Tento údaj pritom nezahŕňa obilie z Ruska prepravované cez Lotyšsko do krajín mimo Európskej únie.

Viac k témam: Dovoz, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Lotyšsko vyzýva EÚ k zákazu dovozu ruských potravín, podľa lotyšského ministra Krauza sa dá všetko doviezť z Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *