Home / SVET / Prokurátor žiada takmer trojročné väzenie pre aktivistu Orlova, ktorý Putina označil za fašistu

Prokurátor žiada takmer trojročné väzenie pre aktivistu Orlova, ktorý Putina označil za fašistu

26.2.2024 (SITA.sk) – Ruskému aktivistovi Olegovi Orlovovi hrozí za kritiku vojny na Ukrajine a údajnú „diskreditáciu“ ruskej armády okrem finančného postihu i takmer trojročné väzenie. Ako referuje web news.sky.com, takýto trest odňatia slobody preňho žiada ruský prokurátor.

Súd už 70-ročnému Orlovovi uložil pokutu 150-tisíc rubľov za článok, v ktorom uviedol, že Rusko pod vedením Vladimira Putina skĺzlo do fašizmu.

„Opustili sme komunistickú totalitu, ale teraz sme sa vrátili k inému druhu totality. Ja tomu hovorím fašizmus,“ napísal vlani v novembri.

Orlov, ktorý patrí k lídrom ľudskoprávnej organizácie Memorial, sa voči verdiktu odvolal, čo vyvolalo obnovenie procesu, v ktorom prokurátori požadujú trest odňatia slobody na dva roky a 11 mesiacov, pričom ho obvili z „politickej nenávisti k Rusku“.

Organizácia Memorial, ktorú v Rusku zakázali a rozpustili v roku 2021, vo vyhlásení uviedla, že verdikt v prípade a vynesenie rozsudku sa očakáva v utorok.

(1 EUR = 117,201 RUB, k 1. marcu 2022)

Viac k témam: Diskreditácia, Prokurátor, Ruský prezident, trest odňatia slobody
Zdroj: SITA.sk – Prokurátor žiada takmer trojročné väzenie pre aktivistu Orlova, ktorý Putina označil za fašistu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *