Home / SVET / V kauze vraždy Daniela Tupého predvolali svedkov, väčšina však na súd neprišla (video)

V kauze vraždy Daniela Tupého predvolali svedkov, väčšina však na súd neprišla (video)

26.2.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 26. februára, 12:22

Na pôde Mestského súdu Bratislava I v pondelok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze vraždy študenta Daniela Tupého z roku 2005.

Za účelom výsluchu predvolal sudca siedmich svedkov, dostavili sa však len traja. Jedným z nich bol Miroslav I., ktorý povedal, že v inkriminovaný večer viezol autom partiu na bratislavské Tyršovo nábrežie. Zdôraznil však, že on bol celý čas len pri aute.

Zastavila ich policajná hliadka

Svedok priznal, že auto, ktoré v ten deň šoféroval, patrilo jeho otcovi, ktorý pracoval na ministerstve vnútra. Cestou z Tyršovho nábrežia do Petržalky ich podľa jeho slov zastavila policajné hliadka.

„Hovorili tam do vysielačky, že niekoho tam zranili,“ povedal. Ako však uviedol, o tom, čo sa stalo na mieste, sa s kamarátmi nerozprával. Obžalovaného podľa vlastných slov pozná ako „inteligentného a normálneho“.

Neúčasť svedkov celý proces predlžuje

Sudca Roman Fitt po vypočutí svedkov odročil pojednávanie na 20. mája. Zároveň uviedol, že svedkov, ktorí sa na pondelkové pojednávanie nedostavili bez ospravedlnenia, dá predviesť políciou. Obžalovaný Adam P. v tejto súvislosti uviedol, že neúčasť svedkov celý proces predlžuje.

Ja by som to chcel mať čo najskôr za sebou,“ vyhlásil. Zároveň zopakoval, že nemá záujem o to, aby bola celá vec v prípade účinnosti novely Trestného zákona premlčaná. „Ja potrebujem rozsudok, či som vinný, alebo nevinný,“ vyhlásil.

Otec Daniela Tupého Daniel Tupý st. v tejto súvislosti povedal, že v prípade vraždy je aj 20-ročná premlčacia lehota málo. „Vražda by nemala byť nikdy premlčaná,“ skonštatoval.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/02/20240226_daniel-tupy-st.mp4

Puškár niekoľkokrát udrel Tupého

Z pohľadu obžaloby kľúčový svedok Vladimír M. pred súdom už v kauze vraždy študenta Tupého vypovedal v novembri minulého roku. V rámci svojej výpovede opísal okolnosti útoku, na následky ktorého Tupý zomrel.

Pred súdom vypovedal v podstate v zhode so zisteniami orgánov činných v trestnom konaní. Priznal, že bol súčasťou partie, ktorá na bratislavskom Tyršovom nábreží v novembri 2005 napadla skupinu osôb, ktorej súčasťou bol aj Tupý.

Potvrdil tiež, že v partii bol aj obžalovaný advokát Adam Puškár. Svedok zároveň pripustil, že Tupého tiež niekoľkokrát udrel. Priznal, že sám nosil otvárací nôž, podľa vlastných slov ho však používal na údery.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/02/20240226_adam-puskar.mp4

Podľa obžaloby Adam Puškár 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami napadol osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý.

Toho nožom viackrát bodol do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel. Na skutku sa podľa obžaloby podieľala aj osoba, ktorá doteraz nebola stotožnená. Obžalovaný Adam Puškár pred súdom vyhlásil, že je nevinný.

Ešte v decembri 2023 sudca Mestského súdu Bratislava I rozhodol o prepustení obžalovaného z väzby. V tejto súvislosti mu uložil rôzne obmedzenia vrátane monitoringu elektronickým zariadením. Krajský súd v Bratislave rozhodnutie o prepustení obžalovaného potvrdil v januári tohto roku.

Viac k témam: Súdy, Vražda Daniela Tupého
Zdroj: SITA.sk – V kauze vraždy Daniela Tupého predvolali svedkov, väčšina však na súd neprišla (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *