Home / SLOVENSKO / Vo veku 88 rokov zomrel známy básnik, prozaik a scenárista Ján Navrátil

Vo veku 88 rokov zomrel známy básnik, prozaik a scenárista Ján Navrátil

21.2.2024 (SITA.sk) – Vo veku 88 rokov zomrel spisovateľ Ján Navrátil. Autor poézie a prózy pre mladé čitateľstvo, a rovnako aj autor rozhlasových hier, ktorý roky spolupracoval so Slovenským rozhlasom, zomrel 19. februára v Galante. Informuje o tom redaktor Rozhlasu a televízie Slovenska Martin Jurčo.

Navrátil sa narodil v roku 1935 v Seredi. Zmaturoval na gymnáziu v Galante a vyštudoval na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave. Pôsobil ako pedagóg na stredných školách v Šuranoch aj v Galante. Výlučne literárnej tvorbe sa venoval od roku 1971.

Venoval sa tvorbe pre deti

Navrátil má na konte nejednu knižku detskej poézie, napríklad V záhradke a za záhradkou, Cestovanie s orangutanom, Ďuro truľo a figliari, a tiež Medový súdok, Kúzelník s farbičkami, Námorník na suchu, Z hliny a rosy, Diskotéka L, Riekanky, či Tulirodina alebo Čiarky na dlani.

Písaval tiež prozaické knihy pre mladšie deti, medzi nimi Najmenší kolotoč sveta, Kamzík a bambus, Len srdce prvej veľkosti či Lampáš malého plavčíka. Bol tiež autorom Rozprávky o dúhovej lodi, Guľatej kocky alebo knihy Dobré ráno, pramienok.

Spolupráca s rozhlasom

Na príprave pásma pre deti i rozhlasových hier spolupracoval s rozhlasom.

„Klobúčiky (1968), Pesničky pre sovy (1968), Veršované večerníčky Riekanková rieka (1989), hru Diskokráľ (1991), rozhlasový večerníček Námorník Kapko Dierka (2003). Spolupracoval aj s rozhlasovým vysielaním pre školy. Veľmi veľa jeho básní pre deti bolo zhudobnených, vyznačovali sa radosťou, vtipom a využívaním nevšedných spojení slov. Napríklad v roku 1984 vznikla séria pesničiek podľa knihy Diskotéka L, z nich Lásku pri Coca Cole zhudobnil Ali Brezovský a naspieval Štefan Skrúcaný,“ priblížil Jurčo.

Návratil bol i držiteľom viacerých literárnych ocenení. Trikrát získal cenu vydavateľstva Mladé letá, bol i laureátom Ceny Fraňa Kráľa za literárnu tvorbu pre mládež, ale i ďalších.

Viac k témam: redaktor Rozhlasu a televízie Slovenska, Spisovateľ, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Vo veku 88 rokov zomrel známy básnik, prozaik a scenárista Ján Navrátil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *