Home / SLOVENSKO / Odvolávanie ministerky Šimkovičovej sa odkladá, poslanci mimoriadnu schôdzu v pondelok neotvorili (video)

Odvolávanie ministerky Šimkovičovej sa odkladá, poslanci mimoriadnu schôdzu v pondelok neotvorili (video)

12.2.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 12. februára 9:35

Poslanci parlamentu v pondelok na dva pokusy neotvorili mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Po deviatej sa prezentovalo 47 poslancov a pol hodinu neskôr ich bol rovnaký počet. Plénum tak nebolo uznášaniaschopné a predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) schôdzu odložil na utorok 13. februára so začiatkom o 8:00.

Video: Rokovanie parlamentu

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podalo hnutie Progresívne Slovensko (PS) a strana Sloboda a Solidarita (SaS). Odôvodnili ho nekompetentnosťou ministerky. Podľa nich Šimkovičová šíri nenávisť a nerozumie ničomu, čo je súčasťou jej rezortu.

„Ministerka kultúry vracia svojou rétorikou, krokmi a zámermi rezort kultúry minimálne 30 rokov dozadu. Kultúrnu doménu štátu chápe predovšetkým ako ‚kultúru slovenského ľudu‘, ktorá má byť ‚slovenská a žiadna iná‘ a odmieta ‚zmiešavanie iných kultúr‘,“ uvádzajú opoziční poslanci v návrhu. Podčiarkli, že petíciu za odvolanie ministerky podpísalo 188 848 ľudí a „stala sa jednou z najúspešnejších verejných podpisových akcií v slovenských dejinách“.

Opoziční poslanci poukazujú tiež na to, že Šimkovičovej chýba odbornosť, predošlé skúsenosti v kultúre, profesionálny kredit, potrebný prehľad o rezorte či akákoľvek riadiaca skúsenosť. Kritizujú, že nepredstavila žiadnu odbornú víziu svojho rezortu a svoje zámery nediskutuje s odbornou obcou a predstaviteľmi rezortu. „Mnohé jej rozhodnutia sú v rozpore s existujúcimi strategickými dokumentmi ministerstva kultúry a vládou schváleným materiálom Stratégia kultúry a kreatívneho priemyslu 2030,“ píše sa v návrhu. Opozícia dodala, že spôsob komunikácie ministerky je nedôstojný a „urážlivý voči mnohým a voči kultúry samotnej“.

Návrh na odvolanie ministerky predkladali poslanci PS a SaS na dvakrát, pretože prvýkrát nedodali potrebný počet podpisov, dva chýbali. Uviedli, že išlo o administratívny omyl.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Mimoriadna schôdza parlamentu, Ministerka kultúry SR, Odvolanie ministra, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Odvolávanie ministerky Šimkovičovej sa odkladá, poslanci mimoriadnu schôdzu v pondelok neotvorili (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *