Home / SLOVENSKO / Riaditeľov knižníc, galérií a múzeí v Trnavskom kraji plošne odvolajú, budú musieť obhájiť svoj mandát

Riaditeľov knižníc, galérií a múzeí v Trnavskom kraji plošne odvolajú, budú musieť obhájiť svoj mandát

10.2.2024 (SITA.sk) – Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja bude v stredu odvolávať z funkcií 17 riaditeľov svojich kultúrnych inštitúcií. Zároveň rozhodne o vyhlásení výberových konaní na ich miesta. Tie budú otvorené aj pre doterajších riaditeľov, ktorí tak budú mať možnosť obhájiť svoj mandát.

Päťročné funkčné obdobie

Trnavský samosprávny kraj ešte v roku 2018 zaviedol systémové opatrenie v podobe päťročného funkčného obdobia riaditeľov v kultúre. Trnavský župan Jozef Viskupič to vtedy vysvetľoval potrebou vytvárať prirodzený tlak na riaditeľov, aby po piatich rokoch museli podať odpočet toho, čo urobili a zároveň ponúkli nové vízie a nápady.

Výberové konania budú podľa dôvodovej správy prebiehať na účasti odbornej verejnosti, zástupcov Úradu Trnavského samosprávneho kraja a komisie pre kultúru, národnostné menšiny a šport. Výberové konanie sa nebude týkať Trnavského osvetového strediska, kde bol riaditeľ Dušan Blahút do funkcie vymenovaný len minulý rok.

Medzi odvolanými budú okrem riaditeľky Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzany Hekel aj riaditeľ Hvezdárne a planetária v Hlohovci Karol Petrík, všetci riaditelia múzeí, galérií a knižníc.

Väčšina si svoje miesto obhájila

Pred piatimi rokmi väčšina z odvolaných riaditeľov obhájila svoje pozície, nových riaditeľov malo päť kultúrnych ustanovizní. O uvoľnené miesta po odvolaných riaditeľoch vtedy nebol veľký záujem, v deviatich prípadoch sa prihlásil len jeden uchádzač.

Väčší záujem bol len o riaditeľské kreslo v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici a Západoslovenskom múzeu v Trnave, kde sa hlásili štyria uchádzači.

Princíp päťročného mandátu pre štatutárov kultúrnych inštitúcií už zaviedli aj ďalšie vyššie územné celky a Ministerstvom kultúry SR bol implementovaný aj do legislatívy v podobe novely Zákona o múzeách a galériách a Zákona o kultúrno-osvetovej činnosti.

Viac k témam: Legislatíva, Obhajoba, Zákon o kultúrno-osvetovej činnosti, Zákon o múzeách a galériách, Župan
Zdroj: SITA.sk – Riaditeľov knižníc, galérií a múzeí v Trnavskom kraji plošne odvolajú, budú musieť obhájiť svoj mandát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *