Home / SLOVENSKO / Nové výsluchové miestnosti majú pomôcť k efektívnejšiemu boju proti trestným činom obchodovania s ľuďmi

Nové výsluchové miestnosti majú pomôcť k efektívnejšiemu boju proti trestným činom obchodovania s ľuďmi

9.2.2024 (SITA.sk) – Nové výsluchové miestnosti majú dopomôcť Národnej jednotke boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru k efektívnejšiemu boju proti trestným činom obchodovania s ľuďmi.

Miestnosti sú špecificky prispôsobené

Ako v tejto súvislosti informovalo Ministerstvo vnútra SR, miestnosti slúžia na vypočúvanie obetí a nachádzajú sa na oddeleniach operatívnej činnosti a vyšetrovania národnej jednotky v Devínskej Novej Vsi a v Humennom.

„Špecifikom týchto miestností je, že sú prispôsobené na výsluch obzvlášť zraniteľných obetí. Tým sa zabezpečilo právo týchto poškodených osôb s osobitnou potrebou ochrany počas trestného konania, aby sa ich výsluch uskutočnil v priestoroch zodpovedajúcich a prispôsobených tomuto účelu,“ zdôraznila prvá štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská.

Vytvorenie vhodného prostredia k vypočúvaniu

Technickými pomôckami, v súlade s Trestným poriadkom bolo podľa ministerstva vnútra vo výsluchových miestnostiach vytvorené vhodné prostredie k vypočúvaniu obetí alebo svedkov trestných činov obchodovania s ľuďmi. Miestnosti podľa rezortu predstavujú účinné opatrenie na zabezpečenie jedného z primárnych práv na ochranu obetí, a to konkrétne pred druhotnou viktimizáciou, tak, ako to vyžaduje zákon o obetiach trestných činov.

Rovnako dôležitým aspektom tejto inovácie je podľa ministerstva vznik takých technických opatrení, ktoré zabraňujú negatívnemu vplyvu z vizuálneho a osobného kontaktu medzi obeťou a páchateľom počas procesných úkonov, čo doposiaľ nebolo možné zabezpečiť.

Vytvorenie miestností bolo financované z fondu pre vnútornú bezpečnosť Európskej únie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvorenie nových výsluchových miestností (fotografie)

Viac k témam: Obchodovanie s ľuďmi, Trestný poriadok, Výsluch
Zdroj: SITA.sk – Nové výsluchové miestnosti majú pomôcť k efektívnejšiemu boju proti trestným činom obchodovania s ľuďmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *