Home / SLOVENSKO / V parlamente končí diskusia k novele Trestného zákona v druhom čítaní, záverečné slovo si vzal minister Susko

V parlamente končí diskusia k novele Trestného zákona v druhom čítaní, záverečné slovo si vzal minister Susko

8.2.2024 (SITA.sk) – V parlamente finišuje diskusia k novele Trestného zákona v druhom čítaní. V úvode štvrtkového rokovacieho dňa vystúpil v pléne spravodajca a poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý upravil chybu v pozmeňujúcom návrhu.

Vystúpil aj minister Susko

Ten predložil v stredu večer na poslednú chvíľu. Opoziční poslanci koalícii vyčítali vo faktických poznámkach, že predložiť pozmeňujúce návrhy večer, po tom, ako limitovali rozpravu k návrhu Trestného zákona, je pokútne, a aj tento druhý pozmeňovací návrh od Gašpara je pripravený narýchlo, zle a s množstvom chýb, a opäť ide iba o kozmetické zmeny.

Záverečné slovo k zmenám v trestnom práve si vzal aj predkladateľ novely, minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý vyjadril súhlas s pozmeňujúcimi návrhmi poslanca Gašpara.

„Zároveň konštatujem, že neudeľujem súhlas k žiadnym rozširujúcim návrhom, ktoré boli podané v rozprave zo strany opozície,“ dodal.

Drakonickosť trestov je nutné zmeniť

Susko opäť pripomenul, že „drakonické tresty, ktoré na Slovensku máme“ nie sú správne a naliehavo je ich potrebné zmeniť.

„Restoratívna justícia je niečo, čo sme mali zohľadňovať v trestnej politike štátu už dávno,“ povedal. Zopakoval, že návrh rieši aj kritickú situáciu s preplnenými väznicami, v ktorých sa podľa Suska často ocitnú aj osoby, pri ktorých by sa účel trestu zabezpečil lepšie inak ako prostredníctvom výkonu trestu odňatia slobody.

Poslanci parlamentu začnú o 10:00 hlasovať o vládnej novele Trestného zákona. Keďže zákonodarcovia predložili k novele približne 50 pozmeňujúcich návrhov, hlasovanie sa môže predĺžiť aj na niekoľko hodín.

Viac k témam: Hlasovanie, Novela Trestného zákona, Opozícia, Poslanci
Zdroj: SITA.sk – V parlamente končí diskusia k novele Trestného zákona v druhom čítaní, záverečné slovo si vzal minister Susko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piloti si uctili pamiatku generála M. R. Štefánika, absolvovali spomienkový let po jeho poslednej trase (foto)

Medzi pilotmi ultraľahkých lietadiel bol aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a bývalý veliteľ leteckej základne Sliač Vladimír Lisý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *