Home / SLOVENSKO / Ministerstvo vnútra upozornilo na potrebu nominácie členov okrskových a okresných komisií pre prezidentské voľby

Ministerstvo vnútra upozornilo na potrebu nominácie členov okrskových a okresných komisií pre prezidentské voľby

5.2.2024 (SITA.sk) – Členov volebných komisií pre nadchádzajúce prezidentské voľby je potrebné nominovať do 19. februára. Upozornilo na to ministerstvo vnútra s tým, že v rámci volieb bude fungovať 5 938 okrskových volebných komisií a 49 okresných volebných komisií.

Politické strany a koalície zastúpené v Národnej rade SR a petičné výbory, ktoré predložili návrhy na kandidáta na prezidenta, majú právo delegovať jedného člena a jedného náhradníka do každej okrskovej a okresnej volebnej komisie. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyhlásil voľby prezidenta na sobotu 23. marca a prípadné druhé kolo na sobotu 6. apríla.

Správny priebeh hlasovania

Nominovanie členov komisií je podľa rezortu vnútra potrebné oznámiť starostovi obce, primátorovi mesta alebo starostovi mestskej časti a v prípade okresných volebných komisií prednostovi okresného úradu.

Parlamentné politické subjekty a petičné výbory kandidátov prostredníctvom delegovaných zástupcov vo volebných komisiách vykonávajú kontrolu nad volebným procesom. Okrskové volebné komisie zabezpečujú správny priebeh hlasovania vo volebných miestnostiach a sčítavanie hlasov,“ uviedol rezort vnútra.

Prvé zasadnutia do konca februára

Ako ďalej informoval, okresné volebné komisie sa utvárajú v mestách, kde má sídlo okresný úrad. Ich úlohou je dohliadať na pripravenosť okrskových komisií a na spracovanie výsledkov hlasovania. Prvé zasadnutia volebných komisií sa podľa ministerstva vnútra uskutočnia do 29. februára a zvolajú ich starostovia alebo primátori a prednostovia.

Volebná komisia si na svojom prvom zasadaní určí zo všetkých členov svojho predsedu a podpredsedu žrebom. Náhradník nastúpi len v prípade, ak zanikne členstvo delegovanému členovi jeho odvolaním alebo vzdaním sa,“ vysvetlil rezort.

Najmenej päť členov

Okrsková aj okresná volebná komisia musí mať najmenej päť členov, v prípade, že sa počet jej členov zníži pod päť a nie je náhradník, chýbajúcich členov vymenúva starosta, primátor, respektíve prednosta.

Člen okrskovej volebnej komisie nemusí mať trvalý pobyt v obci, v ktorej bude pôsobiť. Pri výkone funkcie sú členovia povinní zachovávať nestrannosť, je neprípustné, aby svojím správaním alebo odevom pôsobili vo volebnej miestnosti na voličov v prospech alebo neprospech kandidátov. Takisto nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov,“ zdôraznil rezort vnútra.

Štátna komisia pre voľby

Volebnou komisiou najvyššieho stupňa je Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá má 14 členov a utvára sa vždy po parlamentných voľbách na obdobie do ďalších volieb do Národnej rady SR.

Jej úlohou je kontrola financovania politických strán aj volebnej kampane, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb,“ pripomenulo ministerstvo vnútra.

Viac k témam: Kandidáti, Predseda parlamentu, Prezidentské voľby na Slovensku 2024
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvo vnútra upozornilo na potrebu nominácie členov okrskových a okresných komisií pre prezidentské voľby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *