Home / SVET / V Nemecku narastá popularita proputinovskej strany, Aliancia Sahry Wagenknechtovej však popiera sympatizovanie s Kremľom

V Nemecku narastá popularita proputinovskej strany, Aliancia Sahry Wagenknechtovej však popiera sympatizovanie s Kremľom

28.1.2024 (SITA.sk) – V Nemecku rastie popularita novovytvorenej politickej strany Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), ktorá preferuje rozhovory s Ruskom a ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine.

Sedem percentná podpora strany

Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Insa pre Bild am Sonntag. Referuje o tom web eurointegration.com.ua s odvolaním sa na nemecký denník Die Welt.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa prieskumu má BSW podporu približne 7 % voličov, vďaka čomu môže pomýšľať na zvolenie do Bundestagu. Najpopulárnejšou stranou zostávajú konzervatívci CDU/CSU s 31 % a SPD kancelára Olafa Scholza so 14 %.

Zelených podporuje 13 % voličov a krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) podporuje podľa prieskumu 21 % voličov. Sahra Wagenknechtová, zakladateľka strany, je známa svojim dôsledným proruským postojom, na ktorom nič nezmenila ani totálna ruská invázia na Ukrajinu.

Popiera vyhlásenie o proputinovskej strane

Napriek tomu popiera, že sympatizuje s Kremľom a že jej strana je proputinovská. Na sobotňajšom zjazde svojej strany však opäť vyzvala nemeckú vládu, aby rokovala s Ruskom s cieľom zastaviť vojnu na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Zdôraznila, že síce odsudzuje vojnu na Ukrajine, ale na spolupráci s Ruskom nevidí nič zlé. Tiež presadzuje ukončenie dodávok zbraní Ukrajine, okamžité mierové rozhovory s ruským vodcom Vladimirom Putinom a obnovenie dovozu lacnej energie z Ruska.

Viac k témam: Ruská propaganda, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Sahra Wagenknechtová, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – V Nemecku narastá popularita proputinovskej strany, Aliancia Sahry Wagenknechtovej však popiera sympatizovanie s Kremľom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo Varšave horí nákupné centrum, hasiči nasadili desiatky tímov (video)

Podľa hasičov plamene zachvátili viac ako 80 percent centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *