Home / EKONOMIKA / V nezamestnanosti Bratislavu na konci vlaňajška pokorili dve krajské mestá, okres Rimavská Sobota nebol najhorší

V nezamestnanosti Bratislavu na konci vlaňajška pokorili dve krajské mestá, okres Rimavská Sobota nebol najhorší

26.1.2024 (SITA.sk) – Najvyššiu mieru nezamestnanosti na Slovensku na konci minulého roka vykázal okres Kežmarok. Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU) tu dosiahol 9,98 percenta. Nasleduje okres Rimavská Sobota, ktorý tento ukazovateľ vykázal na úrovni 9,82 percenta a okres Rožňava s PDU na úrovni 9 percent.

Do nelichotivej prvej päťky sa dostali aj okresy Revúca a Vranov nad Topľou. V okrese Revúca ukazovateľ PDU dosiahol 8,86 percenta a v okrese Vranov nad Topľou 8,22 percenta. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najnižší ukazovateľ PDU bol v Trenčíne

Najnižší ukazovateľ PDU bol na konci vlaňajška v dvoch okresoch krajských miest, a to v Trenčíne a Nitre. Okres Trenčín ako jediný podliezol hranicu dvoch percent, keď tento ukazovateľ vykázal na úrovni 1,94 percenta. V okrese Nitra išlo o rovné dve percentá.

Až za týmito dvomi okresmi krajských miest nasledujú bratislavské okresy. Ide o okres Bratislava V s PDU na úrovni 2,20 percenta a okres Bratislava I, kde tento ukazovateľ dosiahol 2,24 percenta. Päťku okresov s najnižšou nezamestnanosťou uzatvára okres Ilava s PDU vo výške 2,25 percenta.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v decembri minulého roka medzimesačne zvýšila o 0,06 percentuálneho bodu na 5,08 percenta.

Nezamestnanosť klesá

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku, ktorý je po novom hlavným ukazovateľom o nezamestnanosti na Slovensku, v minulom mesiaci medzimesačne vzrástol o 0,04 percentuálneho bodu, a to na 3,88 percenta. Napriek miernemu rastu nezamestnanosti zaznamenal rezort práce pokles počtu ľudí bez práce vo veku do 29 rokov.

Ukazovateľ PDU dosiahol v poslednom mesiaci vlaňajška druhú najnižšiu hodnotu od januára 2021, odkedy rezort tento údaj eviduje. Pri medziročnom porovnaní PDU klesol o 0,49 percentuálneho bodu.

Znížil sa aj podiel uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku. V decembri minulého roka dosiahol úroveň 4,67 percenta a v porovnaní s decembrom 2022 klesol o 0,19 percentuálneho bodu.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť, Produktívny vek
Zdroj: SITA.sk – V nezamestnanosti Bratislavu na konci vlaňajška pokorili dve krajské mestá, okres Rimavská Sobota nebol najhorší © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *