Home / SLOVENSKO / Čaputová udelila štátne vyznamenania 33 osobnostiam, sú medzi nimi aj Vlhová, biskup Malý a novinár (foto)

Čaputová udelila štátne vyznamenania 33 osobnostiam, sú medzi nimi aj Vlhová, biskup Malý a novinár (foto)

15.1.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v nedeľu 14. januára pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 33 osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života.

Ako informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, ocenenie si prevzala napríklad lyžiarka Petra Vlhová, ktorá obdržala Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Ocenenie aj pre poľského novinára

Ocenené boli aj osobnosti zo zahraničia napríklad poľský novinár Adam Michnik, ktorý dostal Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Poľskou republikou a SR alebo český biskup Václav Malý, ktorého prezidentka ocenila Radom Bieleho dvojkríža II. triedy, za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou republikou a SR.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová udeľovala štátne vyznamenania (fotografie)

Ďalšími ocenenými boli v kategórii in memoriam, napríklad Gizela Fleischmannová, ktorá obdržala Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu, Marína Paulínyová, ktorej bol udelený Kríž Milana Rastislava Štefánika II. triedy za zásluhy o záchranu ľudského života s nasadením vlastného života, Darina Bancíková, ktorá obdržala Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry, o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu, Otta Plávková, ktorej prezidentka udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu a Rudolf Fiby ktorého hlava štátu ocenila Radom Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Mimoriadne zásluhy Ondreja Nepelu

Ocenenie in memoriam, konkrétne Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu prezidentka udelila aj krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi.

Hlava štátu tiež vyznamenala Blahoslava Uhlára (Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia), Romana Poláka (Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadla), Ninu Polákovú (Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti klasického tanca), Petra Kerekesa (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu) a Juraja Valčuhu (Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí).

Šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí

Ďalšími ocenenými boli Peter Gombita (Pribinov kríž III. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky), Eva Sopková (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky), Mariana Kováčová (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky), Gabriella Jarábik (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky), Eva Gašparová (Medaila prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry), Mária Bieliková (Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy a techniky, ako aj školstva), Mária Dušinská (Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy a techniky, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí), László Szarka (Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskou republikou), Jan Rychlík (Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou) a tiež Jakub Krako (Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu).

Rozvoj v oblasti kultúry a umenia

Ocenenie od hlavy štátu tiež obdržali Peter Mikuláš (Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí), Stanislav Rakús (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti literatúry), Koloman Kertész Bagala (Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia), Juraj Bartusz (Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia), Július Koller (Pribinov kríž I. triedy, in memoriam, za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti výtvarného umenia), Eva Husáriková (Medaila prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj kultúry a umenia zahraničných Slovákov), Marián Marko (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky), Eva Pavlíková (Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky) a Peter Bebjak,(Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu).

Viac k témam: Prezidentka SR, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Štátne vyznamenanie
Zdroj: SITA.sk – Čaputová udelila štátne vyznamenania 33 osobnostiam, sú medzi nimi aj Vlhová, biskup Malý a novinár (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *