Home / SLOVENSKO / V rámci Potuliek mestom Košice mali návštevníci možnosť vstúpiť do priestorov Jakabovho paláca (video+foto)

V rámci Potuliek mestom Košice mali návštevníci možnosť vstúpiť do priestorov Jakabovho paláca (video+foto)

6.1.2024 (SITA.sk) – V rámci Potuliek mestom Košice mali návštevníci možnosť vstúpiť do priestorov Jakabovho paláca. Ako pre agentúru SITA uviedol sprievodca Milan Kolcun, túto možnosť sa podarilo vyjednať s oboma stranami súdneho sporu. Budova je totiž uzatvorená z dôvodu súdneho sporu o jeho vlastníctvo.

Obe strany sporu súhlasili

„Oslovili sme obe strany, ktoré sú účastníkmi súdneho sporu, teda aj tých dedičov, ktorí chcú získať palác naspäť, ich právnu zástupkyňu a rovnako aj mesto Košice, Bytový podnik mesta Košice. Mali sme od oboch súhlasy,“ uviedol.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Jakabov palác v Košiciach (fotografie)

„História Jakabovho paláca sa začína v roku 1899, keď bol postavený pre doktora Senku,“ vysvetľuje Kolcun. Za stavbou stála rodina Jakabovcov, ktorá v Košiciach vlastnila stavebnú firmu i tehelňu. Napokon ale v paláci bývali samotní Jakabovci, a to do roku 1908.

História Jakabovho paláca

„Potom neskôr Hugo Barkányi, židovského pôvodu, človek, ktorý mal stavebnú firmu,“ dodal Kolcun a poznamenal, že neskôr sa vlastnícke vzťahy skomplikovali.

Počas druhej svetovej vojny v Jakabovom paláci sídlilo Talianske kultúrne centrum, neskôr študovňa marxizmu-leninizmu aj Dom socialistických obradov. „Prijímali tu aj vzácne návštevy a od 90. rokov už budova nie je využívaná,“ približil Kolcun históriu budovy.

Potulky po Jakabovom paláci trvajú do nedele 7. januára. Každá potulka sa začína pred Jakabovým palácom a mala by trvať približne 50 minút. Konči sa v paláci. Bližšie informácie možno nájsť na stránke Potulka.sk – Potulky mestom Košice, každý prvý víkend v mesiaci.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/01/jakabov-palac-v-kosiciach.mp4

Viac k témam: Jakabov palác v Košiciach
Zdroj: SITA.sk – V rámci Potuliek mestom Košice mali návštevníci možnosť vstúpiť do priestorov Jakabovho paláca (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda stratila zábrany a valcuje krajinu, Progresívne Slovensko organizuje ďalší protest (video)

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *