Home / šport / Hokej / Po sérii zemetrasení v západných oblastiach Japonska vydali úrady výstrahy pred cunami

Po sérii zemetrasení v západných oblastiach Japonska vydali úrady výstrahy pred cunami

1.1.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 1. januára 12:12

Japonsko vydalo výstrahu pred vlnami cunami po tom, čo jeho západnými oblasťami otriasla séria silných zemetrasení v Japonskom mori.

Japonský meteorologický úrad informoval, že zemetrasenia zasiahli prefektúru Išikawa a ďalšie v jej blízkosti, pričom jedno z nich malo predbežné magnitúdo 7.6.

Ľudí vyzvali na útek

Pre Išikawu preto vydal výstrahu pred cunami vyššej úrovne, zatiaľ čo pre zvyšok severozápadných oblastí na pobreží ostrova Honšú platia miernejšie výstrahy.

Verejnoprávny vysielateľ NHK varoval, že prívaly vody môžu dosiahnuť výšku až 5 metrov a vyzval ľudí, aby čo najrýchlejšie utiekli na vyššie položené miesta alebo na vrchol najbližšej budovy. Televízia uviedla, že cunami sa môžu vracať.

Očakáva sa, že prefektúry na západnom pobreží Japonska vrátane prefektúry Niigata zasiahne zhruba trojmetrová cunami. Menšie vlny cunami už potvrdili, tvrdí NHK.

V oblasti je aj jadrová elektráreň. Jej prevádzkovateľ, Tokyo Electric Power Company, uviedol, že kontrolujú, či nevznikli problémy, ale zatiaľ nemajú hlásenia o akýchkoľvek nezrovnalostiach.

Rýchlovlaky nejazdia

Hovorca vlády Jošimasa Hajaši povedal novinárom, že jadrové elektrárne v oblasti nehlásia žiadne nezrovnalosti. Je však podľa neho kritické, aby ľudia v pobrežných oblastiach odišli do bezpečia a vyhli sa cunami.

V oblasti sa objavili aj následné otrasy. Zemetrasenia samé o sebe spôsobili škody, napríklad v meste Wadžima.

Zastavené sú výsokorýchlostné vlaky v oblasti, zavretá je aj časť diaľnice a pretrhli sa aj niektoré vodovodné potrubia, informuje NHK. Na chodníkoch a cestách sa vytvorili trhliny.

Silné zemetrasenia sú možné

Meteorologický úrad varoval, že oblasť by počas týždňa ešte mohli zasiahnuť silné zemetrasenia, hlavne v nadchádzajúcich dvoch až troch dňoch.

Premiér Fumio Kišida povedal, že vláda zriadila špeciálne centrum pre zber informácií o zemetraseniach a cunami, ktoré bude rýchlo posúvať obyvateľom, aby zaistilo bezpečnosť.

Výstrahy pred cunami vydali aj pre časti Severnej Kórey a Ruska. Ruské úrady vydali výstrahu pre ostrov Sachalin, kde by mohli vlny zasiahnuť oblasti na západnom pobreží.

Aj juhokórejský meteorologický úrad vyzval obyvateľov východných pobrežných miest, aby boli ostražití pred možnými zmenami úrovne mora.

Viac k témam: Cunami, Zemetrasenie
Zdroj: SITA.sk – Po sérii zemetrasení v západných oblastiach Japonska vydali úrady výstrahy pred cunami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Jágr ohlásil svoju poslednú sezónu, chce se na dobre pripraviť a zvažuje aj film 

Vo februári 2025 oslávi Jaromír Jágr už 53. narodeniny a aj ako majiteľ Kladna naozaj naskočí do nasledujúcej sezóny, bude to jeho už 37. ročník medzi profesionálmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *