Home / SVET / Argentína odmietla členstvo v zoskupení BRICS, Milei sa však chce stretnúť s predstaviteľmi rozvojových ekonomík

Argentína odmietla členstvo v zoskupení BRICS, Milei sa však chce stretnúť s predstaviteľmi rozvojových ekonomík

30.12.2023 (SITA.sk) – Argentína v piatok oficiálne oznámila, že sa nepripojí k hospodárskemu zoskupeniu rozvojových ekonomík BRICS. To predstavuje najnovšiu dramatickú zmenu v zahraničnej a hospodárskej politike nového argentínskeho krajne pravicového populistického prezidenta Javiera Mileiho.

Nevhodný moment na vstup

Ten v liste vedúcim predstaviteľom Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky uviedol, že nie je „vhodný“ moment na to, aby sa Argentína stala plnoprávnym členom. Argentína v auguste dostala pozvánku na členstvo v zoskupení BRICS od 1. januára 2024 spoločne s ďalšími piatimi krajinami – Egyptom, Etiópiou, Iránom, Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi.

Odmietavý postoj Argentíny prišiel v čase, keď sa táto juhoamerická krajina zmieta v hospodárskej kríze. Mileiho predchodca, bývalý stredoľavý prezident Alberto Fernández, pritom podporil vstup Argentíny do aliancie a vnímal to ako príležitosť dostať sa k novým trhom. Na krajiny BRICS v súčasnosti pripadá približne 40 % svetovej populácie a viac ako štvrtina svetového HDP.

Zvýšenie bilaterálnych vzťahov

Milei sa netají tým, že v rámci zahraničnej politiky chce spojenectvo so „slobodnými národmi Západu“, najmä so Spojenými štátmi a Izraelom. Počas prezidentskej kampane Milei znevažoval krajiny ovládané „komunizmom“ a vyhlásil, že s nimi nebude udržiavať diplomatické vzťahy napriek rastúcim čínskym investíciám v Južnej Amerike.

V liste adresovanom svojmu náprotivku Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi v susednej Brazílii a ostatným lídrom plnoprávnych členov BRICS – Si Ťin-pchingovi z Číny, Naréndrovi Módímu z Indie, Vladimirovi Putinovi z Ruska a Cyrilovi Ramaphosovi z Juhoafrickej republiky – však Milei navrhol „zintenzívniť bilaterálne vzťahy“ a zvýšiť „obchodné a investičné toky„. Milei tiež vyjadril pripravenosť uskutočniť stretnutia s každým z týchto piatich lídrov.

Viac k témam: Argentínsky prezident, Brazílsky prezident, BRICS, Čínsky prezident, juhoafrický prezident, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Argentína odmietla členstvo v zoskupení BRICS, Milei sa však chce stretnúť s predstaviteľmi rozvojových ekonomík © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia skonfiškuje zisky zo zmrazených ruských aktív, prostriedky použije na pomoc Ukrajine

Konečnú sumu pre Ukrajinu musia ešte potvrdiť, no mala by byť známa v júli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *