Home / SVET / Duncovovej zamietli odvolanie o kandidatúre v ruských prezidentských voľbách, chce založiť vlastnú stranu

Duncovovej zamietli odvolanie o kandidatúre v ruských prezidentských voľbách, chce založiť vlastnú stranu

27.12.2023 (SITA.sk) – Ruskej političke vyzývajúcej na mier na Ukrajine v stredu zamietli odvolanie proti rozhodnutiu volebnej komisie, ktorá zamietla jej kandidatúru v marcových prezidentských voľbách.

Takmer istá výhra Putina

Bývalá regionálna zákonodarkyňa Jekaterina Duncovová presadzovala svoju víziu „humánneho“ Ruska, ktoré je „mierové, priateľské a pripravené spolupracovať s každým na princípe rešpektu“.

Vďaka prísnej kontrole, ktorú Putin zaviedol počas 24 rokov pri moci, je jeho znovuzvolenie v marcovom prezidentskom hlasovaní takmer isté. Významní kritici, ktorí by ho mohli spochybniť, sú buď vo väzení, alebo žijú v zahraničí a väčšina nezávislých médií bola zakázaná.

Vytvorenie novej politickej strany

Cez víkend ruská volebná komisia zamietla Duncovovej kandidatúru, pričom sa odvolávala na nedostatky v dokumentoch vrátane pravopisných chýb. V stredu ruský najvyšší súd zamietol odvolanie Duncovovej proti rozhodnutiu komisie. Po neúspešnom odvolaní Duncovová uviedla, že začne pracovať na vytvorení vlastnej politickej strany, ktorá sa bude zasadzovať za „mier, slobodu a demokraciu“.

Vyhráme právo na budúci život bez strachu, slobodu slova a pocit bezpečia,“ vyhlásila prostredníctvom sociálnej siete.

Opozícia je na vedľajšej koľaji

Duncovová vystupuje ako nezávislá politička, ktorá chcela kandidovať na platforme ukončenia vojny na Ukrajine a prepustenia politických väzňov. Jej okamžité zamietnutie je vnímané ako jasný dôkaz toho, že v prezidentskej kampani sa nebude tolerovať disent. Moskva už roky odstavuje opozíciu na vedľajšiu koľaj.

Marcové prezidentské voľby budú prvé odvtedy, ako Putin vo februári minulého roka spustil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Očakáva sa, že Putin voľby vyhrá, pričom Kremeľ deklaruje, že má úprimnú podporu Rusov.

Viac k témam: Kandidát na prezidenta, Prezidentské voľby v Rusku, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Duncovovej zamietli odvolanie o kandidatúre v ruských prezidentských voľbách, chce založiť vlastnú stranu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *