Home / SVET / Zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, bol najdlhšie slúžiacim zákonodarcom v krajine

Zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, bol najdlhšie slúžiacim zákonodarcom v krajine

27.12.2023 (SITA.sk) – Vo veku 81 rokov zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý pomáhal pri rokovaniach o zjednotení Nemecka v roku 1990 a bol ústrednou postavou úsilia o vymanenie Európy z dlhovej krízy o dve desaťročia neskôr.

Minister v kabinete Merkelovej

Schäuble zomrel doma v utorok večer, informovala v stredu jeho rodina nemeckú tlačovú agentúru dpa. Schäuble sa stal ministrom financií v kabinete kancelárky Angely Merkelovej v októbri 2009, tesne predtým, ako odhalenia o narastajúcom rozpočtovom deficite Grécka spustili krízu, ktorá zachvátila kontinent a hrozila destabilizáciou svetového finančného poriadku.

Ako dlhoročný zástanca väčšej európskej jednoty pomáhal viesť úsilie, ktorého cieľom bola hlbšia integrácia a prísnejší súbor pravidiel. Nemecko si však vyslúžilo kritiku za dôraz na úsporné opatrenia a vnímaný nedostatok veľkorysosti.

Najdlhšie slúžiaci zákonodarca v krajine

Po ôsmich rokoch vo funkcii ministra financií si konzervatívny Schäuble upevnil svoj status popredného štátnika tým, že sa stal predsedom nemeckého parlamentu, čo bol posledný krok v jeho dlhej politickej kariére. Zomrel ako najdlhšie slúžiaci zákonodarca v krajine.

For many decades Wolfgang #Schäuble served the people in Germany and our democracy with dedication, intelligence and admirable energy. When History smiled on us in 1989/90 he contributed greatly to the reunification of our country. I shall forever be grateful to him. pic.twitter.com/p8tYP2L0L4
— Steffen Seibert (@GerAmbTLV) December 27, 2023
 V roku 1990, tesne po zjednotení Nemecka, postrelil Schäubleho na predvolebnom mítingu psychicky narušený muž. Bol ochrnutý od pása nadol a do konca života používal invalidný vozík.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, bol najdlhšie slúžiacim zákonodarcom v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Rusku bol zadržaný novinár za údajné nepravdivé šírenie informácií o armáde

Jeho príspevky sa týkali ukrajinského mesta Buča, kde bolo nájdených viac ako 400 tiel civilistov so známkami mučenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *