Home / SVET / Srbská opozícia vyšla po voľbách do ulíc. Protestujúci hádzali vajcia, paradajky a prerazili aj plot (foto)

Srbská opozícia vyšla po voľbách do ulíc. Protestujúci hádzali vajcia, paradajky a prerazili aj plot (foto)

19.12.2023 (SITA.sk) – Víkendové predčasné voľby v Srbsku sa konali v „nespravodlivých podmienkach“, pričom sa vyskytli viaceré správy o nezrovnalostiach, uviedli v pondelok medzinárodní pozorovatelia. Medzitým odporcovia populistického prezidenta Alexandra Vučića vyšli do ulíc a tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Stovky a stovky sťažností

Politické napätie v balkánskej krajine sa v nedeľu v súvislosti s parlamentnými a komunálnymi voľbami ešte zvýšilo. V Belehrade sa pred sídlom štátnej volebnej komisie zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí skandovali „zlodeji“, keďže opoziční lídri sa chystali podať oficiálne sťažnosti s tvrdením, že v komunálnych voľbách došlo k podvodom.

Máme stovky a stovky sťažností,“ povedala opozičná politička Marinika Tepićová. Ona a niekoľko ďalších opozičných politikov sa utáborili v budove, ktorá je sídlom štátnej volebnej komisie.

„Zostaneme tu nejaký čas.“ V jednom momente protestujúci prerazili plot obklopujúci budovu a jedna mladá žena sa pokúsila vtrhnúť dnu. Protestujúci hádzali na budovu vajcia, paradajky a rolky toaletného papiera.

V parlamentných voľbách zvíťazila Vučićova vládnuca Srbská progresívna strana (SNS), čo potvrdilo predbežné oficiálne sčítanie hlasov. V komunálnych voľbách v Belehrade však opozičná skupina vyhlásila, že bola okradnutá, neuzná výsledky a bude žiadať opakovanie hlasovania.

Srbský prezident v pondelok večer vystúpil v štátnej televízii RTS a vyhlásil, že „voľby boli spravodlivé“ a chcel „ľuďom povedať, aby sa nebáli …a že zavládne pokoj, právo a poriadok“.

Volebný deň v Srbsku prebehol hladko

Misia zložená zo zástupcov medzinárodných organizácií na ochranu práv v predbežnom vyhlásení uviedla, že hlasovanie bolo „poznačené ostrou rétorikou, zaujatosťou médií, nátlakom na zamestnancov verejného sektora a zneužívaním verejných zdrojov“.

„Volebný deň prebehol hladko, ale bol poznačený mnohými procedurálnymi nedostatkami vrátane nedôsledného uplatňovania bezpečnostných opatrení počas hlasovania a sčítavania hlasov, častých prípadov preplnenosti, porušenia tajnosti hlasovania a početných prípadov skupinového hlasovania,“ uvádza sa v záveroch.

Vučić, ktorý je pri moci od roku 2012, odmietol kritiku svojich oponentov, že jeho vláda obmedzuje demokratické slobody a zároveň umožňuje bujnenie korupcie a organizovaného zločinu.

Srbsko sa pod Vučićovým vedením stalo kandidátom na členstvo v , ale opozícia obviňuje blok, že prižmuroval oči nad demokratickými nedostatkami krajiny výmenou za stabilitu v balkánskom regióne, ktorý je stále nepokojný po vojnách z 90. rokov minulého storočia.

Voľby postavili proti sebe Vučičovu SNS a opozičnú alianciu Srbsko proti násiliu. Podľa takmer úplného predbežného sčítania štátnej volebnej komisie získala Vučičova strana v parlamentných voľbách takmer 47 % hlasovacích lístkov, za ňou nasledovalo Srbsko proti násiliu s 23 %.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Srbsku, protestné zhromaždenie, Srbský prezident
Zdroj: SITA.sk – Srbská opozícia vyšla po voľbách do ulíc. Protestujúci hádzali vajcia, paradajky a prerazili aj plot (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zo severu Charkovskej oblasti evakuovali od začiatku ruskej ofenzívy už viac než desaťtisíc ľudí

Ruské sily sa naďalej pokúšajú preraziť ukrajinskú obranu pri obci Zelene a pokračujú v úsilí obsadiť mesto Vovčansk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *