Home / SLOVENSKO / Študentská rada vysokých škôl kritizuje dekana na UK. Burdovo zapojenie do politického diania v štáte považuje za neprípustné

Študentská rada vysokých škôl kritizuje dekana na UK. Burdovo zapojenie do politického diania v štáte považuje za neprípustné

15.12.2023 (SITA.sk) – Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), odsudzuje výroky dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) Eduarda Burdu o Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Burda podľa zástupcov študentstva zámerne ovplyvňuje politické dianie v krajine a predmetné výroky dekana majú podľa nich zaujatý a stranícky charakter.

„Počas uplynulých rokov sme práve zo strany pána dekana Burdu počúvali, aké je dôležité, aby vysoké školy a akademická pôda neboli politicky ovplyvňované. Veríme teda, že pán dekan rozumie, čo tieto výroky znamenajú, a bude ich aplikovať v praxi aj on sám,“ uviedla ŠRVŠ na sociálnej sieti.

Neprípustné zapojenie do politického diania

Rada zdôraznila, že nijakým spôsobom nespochybňuje ani nenapáda Burdove skúsenosti v oblasti trestného práva.

„Poukazujeme však na to, že ak vo verejnom vystúpení použije svoju akademickú hodnosť, v tom momente prestáva prezentovať vlastné názory, ale prezentuje názory celej akademickej obce Právnickej fakulty UK, pričom je na základe jej vyjadrení jasné, že sa s názorom dekana Burdu nestotožňuje,“ uviedli zástupcovia študentov.

To, aby bola hlava fakulty takýmto spôsobom zapojená do politického diania v štáte, považuje ŠRVŠ za neprípustné.

Pánovi dekanovi kladieme otázku, či je vhodné pre Právnickú fakultu UK, aby aj naďalej stál na jej čele. Už v minulosti zastupoval poslankyňu NR SR v otvorenom spore voči študentským zástupcom a Študentskej rade vysokých škôl ako takej,“ poznamenali zástupcovia študentov.

Žiadajú konštruktívny dialóg

Apelujú tiež na Burdu, aby v mene dôstojnosti svojej funkcie pristúpil na konštruktívny dialóg s akademickou obcou Právnickej fakulty, a to ako s jej zamestnaneckou, tak aj so študentskou časťou.

„Zároveň vyjadrujeme plnú podporu odvážnym študentom a študentkám Právnickej fakulty UK, ktorí sa neboja postaviť voči zaujatým a nemiestnym vyjadreniam ich dekana,“ uzavrela ŠRVŠ.

Dekan Burda v stanovisku pre vládu, zverejnenom v utorok 5. decembra, uviedol, že existencia ÚŠP je potenciálny kriminogénny faktor. Kvalitu jej rozhodovacej činnosti v mnohých „aj politicky exponovaných prípadoch“ označil za nízku a vyslovil i podozrenie z manipulácie s trestnými konaniami, a rovnako aj podozrenie, že „v rámci ÚŠP môže s týmto cieľom pôsobiť zločinecká skupina a to je potrebné preveriť“.

Prokurátori ÚŠP sa následne voči týmto výrokom ohradili, označili ich za absurdné a nepodložené obvinenia. Pod vyhlásenie sa podpísalo viacero prokurátorov, vrátane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Uviedli, že sa nebránia vecnej kritike, no tá by mala byť založená na faktoch a zdôraznili, že žiadny súd nekonštatoval manipuláciu trestných konaní, ktoré dozorovali.

Podotkli tiež, že veria, že sa k Burdovým tvrdeniam vyjadrí aj akademická obec univerzity, keďže Právnická fakulta UK je alma mater mnohých z nich. Na dekana sa otvoreným listom obrátilo i študentstvo fakulty a apelovalo na stretnutie s dekanom a na otvorený dialóg.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: dekan, Otvorený list, Špeciálny prokurátor, Študenti, Trestné právo, vláda SR
Zdroj: SITA.sk – Študentská rada vysokých škôl kritizuje dekana na UK. Burdovo zapojenie do politického diania v štáte považuje za neprípustné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *