Home / SLOVENSKO / Pomoc Ukrajine, situácia v Gaze aj spor o Náhorný Karabach. Blanár diskutoval témy na zasadnutí Rady EÚ (video)

Pomoc Ukrajine, situácia v Gaze aj spor o Náhorný Karabach. Blanár diskutoval témy na zasadnutí Rady EÚ (video)

12.12.2023 (SITA.sk) – Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) diskutoval na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci v Bruseli o situácii na blízkom východe a v Saheli a pokračovala aj diskusia o Ukrajine.

Zasadnutie ministrov sa uskutočnilo pred samitom lídrov EÚ, ktorý má politicky odobriť viacero rozhodnutí. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí.

Obnovenie humanitárnych páuz v Gaze

Blanár zdôraznil potrebu zasadzovať sa za obnovenie humanitárnych páuz v Gaze a apeloval na prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a inými ozbrojenými zložkami. Situácia je podľa neho stále napätá a znepokojujúca.

Je dôležité zamedziť ďalším civilným obetiam a nedopustiť prípadné otvorenie ďalšieho frontu s Libanonom, čím by došlo k regionálnej eskalácii konfliktu. Opätovne sme preto apelovali na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva,“ informoval minister.

Na zasadnutí otvorili tiež diskusiu o budúcom usporiadaní v Gaze, ktoré by malo podľa účastníkov zasadnutia stáť na základných parametroch dvojštátneho riešenia.

Pomoc Ukrajine

Blanár súčasne informoval o poskytnutí príspevku vo výške 100-tisíc eur zo strany SR pre Svetový potravinový program na zabezpečenie pomoci pre najzraniteľnejších civilistov v Gaze. „Potrebujeme bezpečné, stabilné a prosperujúce susedstvo EÚ. Verím, že tento príspevok zmierni utrpenie civilistov a pomôže zabezpečiť ľuďom v Gaze aspoň na čas základné ľudské potreby,“ vyhlásil Blanár.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ hovorili aj pokračovaní v pomoci pre Ukrajinu. Dôraz kládli na mierové úsilie, odolnosť a bezpečnosť, osobitne s príchodom zimy.

Šéf slovenskej diplomacie opäť zopakoval, že Slovensko nebude poskytovať vojenskú pomoc, no bude Ukrajine naďalej pomáhať humanitárne, pri odmínovaní a zazimovaní energetickej infraštruktúry, kde už realizovali konkrétne kroky.

„Slovensko podporuje Ukrajinu v jej reformno-integračnom úsilí pri napĺňaní odporúčaní prístupového procesu do Únie, pričom podmienky musia byť rovnaké pre všetky kandidátske krajiny. Po posúdení reformného úsilia v Kyjeve sme pripravení podporiť otvorenie prístupových rokovaní, ktoré budú obsahom nastávajúcej Európskej rady. Nášho východného suseda však čaká ešte dlhá a tŕnistá cesta, aby boli všetky nevyhnutné opatrenia nielen prijaté, ale aj implementované a dodržiavané,“ zdôraznil Blanár s tým, že sa naďalej treba zameriavať na hľadanie mierových riešení a angažovať sa do obnovy Ukrajiny, ktorá má krajinu priblížiť k členstvu v Únii.

Spor o Náhorný Karabach

Ministerstvo ďalej informovalo, že súčasťou Rady bolo aj výročné rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín Východného partnerstva EÚ.

Blanár sa stretol s ministrami z Arménska a Azerbajdžanu a zaujímal ho najmä aktuálny stav mierového urovnania sporu o Náhorný Karabach a proces normalizácie ich vzájomných vzťahov a súčasne im vyjadril podporu. Moldavský minister informoval o stave pripravenosti krajiny na jej ceste do EÚ.

Šéf slovenskej diplomacie prvýkrát rokoval aj s holandskou ministerkou a portugalským ministrom. Vymenili si informácie k aktuálnym témam zahraničnej a vnútroštátnej politiky.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Izraelsko-palestínsky konflikt, Minister zahraničných vecí, Náhorný Karabach, Rokovanie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Pomoc Ukrajine, situácia v Gaze aj spor o Náhorný Karabach. Blanár diskutoval témy na zasadnutí Rady EÚ (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *