Home / SVET / Prezident Nauseda sa na budúci rok bude uchádzať o znovuzvolenie na ďalšie päťročné funkčné obdobie

Prezident Nauseda sa na budúci rok bude uchádzať o znovuzvolenie na ďalšie päťročné funkčné obdobie

7.12.2023 (SITA.sk) – Litovský prezident Gitanas Nauseda vo štvrtok oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie na ďalšie päťročné funkčné obdobie na čele tejto pobaltskej krajiny, ktorá je členom Európskej únie a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Nauseda oznámil svoj zámer kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách na tlačovej konferencii v litovskom hlavnom meste Vilnius.

Tento 59-ročný bývalý ekonóm a bankár je hlavou litovského štátu od roku 2019. Povedal, že je „odhodlaný a motivovaný“ pokračovať vo funkcii.Prezident krajiny je volený v ľudovom hlasovaní, pričom ústavným limitom sú dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

„V máji 2024 budem kandidovať na prezidenta a dúfam, že mi obyvatelia Litvy dajú silný mandát dôvery, ako to urobili v roku 2019,“ povedal Nauseda v prezidentskom paláci. Hlavnou úlohou prezidenta je dohliadať na zahraničnú a bezpečnostnú politiku Litvy vrátane výkonu funkcie vrchného veliteľa ozbrojených síl.

Viac k témam: Litovský prezident, Prezidentské voľby
Zdroj: SITA.sk – Prezident Nauseda sa na budúci rok bude uchádzať o znovuzvolenie na ďalšie päťročné funkčné obdobie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské útoky dronmi narušili 14 percent kapacity ruskej rafinácie ropy, Rusko bolo nútené zastaviť jej export

Dodávky elektriny pre civilistov aj armádu však narušili zanedbateľne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *