Home / SLOVENSKO / Remišová: Kaliňák si pri prvej príležitosti buduje tunel k absolútnemu ovládnutiu zbrojárskeho priemyslu

Remišová: Kaliňák si pri prvej príležitosti buduje tunel k absolútnemu ovládnutiu zbrojárskeho priemyslu

7.12.2023 (SITA.sk) – Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) si pri prvej príležitosti buduje tunel k absolútnemu ovládnutiu zbrojárskeho priemyslu, uviedla poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá poukázala na zmeny v jednom z prvých zákonov, ktoré schválila vláda Roberta Fica (Smer-SD). Ide o zákon o organizácii činností vlády, alebo aj takzvaný kompetenčný zákon.

Remišová poukázala na nenápadné zmeny troch zákonov v oblasti zbrojenia, zbraní a streliva. Ide o zákon o položkách s dvojakým použitím, zákon o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu a zákon o obchodovaním s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov.

Kompetencie sa zrazu menia

Ako poslankyňa vysvetlila, doterajšia úprava zverovala kontrolu a reguláciu trhu so zbraňami do kompetencie ministerstva hospodárstva, ktoré rozhoduje o vydaní licencií na cezhraničné obchodovanie so zbraňami. Ministerstvo hospodárstva bolo pri vydávaní licencií doteraz viazané stanoviskom ministerstva zahraničných vecí a tajnej služby.

„Po novom vo všetkých týchto troch zákonoch sa kompetencie zrazu menia. Ministerstvo zahraničných vecí aj tajná služba pri vydávaní a povolovaní licencií nebude figurovať vôbec. De facto monopolné rozhodovanie o licenciách bude mať ministerstvo obrany, ktoré bude mať kompetenciu zastaviť akúkoľvek licenciu na trhu so zbraňami,“ zdôraznila Remišová a vysvetlila, prečo sú tieto zmeny problematické.

Biznis so zbraňami

Poslankyňa pripomenula, že po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Kaliňák opustil ministerstvo, vrátili sa k biznisu. Tento biznis mal byť biznisom so zbraňami, aj keď to Kaliňák popieral.

„Založil firmu Liwa Arms spoločne s partnerom z arabských krajín. Keď sa pozrieme do obchodného registra, tak u firmy Kaliňáka sa uvádza predmet činnosti vývoj a výroba zbraní alebo streliva, nákup, predaj a preprava zbraní a streliva, ako aj vypožičiavanie, prenájom, úschova zbraní a streliva. V cieľoch firmy sa píše, že chcú obohatiť nielen lokálny, ale aj svetový trh o produkty najvyššej kvality,“ uviedla Remišová a dodala, že z toho je zrejmé, že firma Kaliňáka, v ktorej bol konateľom, sa venuje presne tomu, čo má regulovať rozhodovaním o licenciách pre obchod so zbraňami.

„Akúkoľvek konkurenciu dokáže Kaliňák jedným svojím stanoviskom v zásade eliminovať. Reálny dopad spomenutých zákonov je, že licenciu nedostane nikto, komu to neschváli obchodný konkurent a nový pán zbrojárskeho priemyslu a minister obrany Robert Kaliňák,“ vyhlásila Remišová a dodala, že ide o hrubý konflikt záujmov, a podľa opozičnej poslankyne sú Kaliňákovi záujmy štátu ukradnuté, pretože mu ide len o vlastné biznisové záujmy.

Na záver Remišová vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby tento zákon vetovala.

Agentúra SITA osloví so žiadosťou o reakciu aj ministra obrany Roberta Kaliňáka.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), kompetenčný zákon, Konflikt záujmov, Minister obrany SR, Predsedníčka strany Za ľudí, Zbrojársky priemysel, Zbrojárstvo
Zdroj: SITA.sk – Remišová: Kaliňák si pri prvej príležitosti buduje tunel k absolútnemu ovládnutiu zbrojárskeho priemyslu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *