Home / SLOVENSKO / Šimkovičovej ministerstvo nebude pokračovať v programe Podpory a rozvoj mediálnej výchovy a boji proti dezinformáciám v schválenom režime

Šimkovičovej ministerstvo nebude pokračovať v programe Podpory a rozvoj mediálnej výchovy a boji proti dezinformáciám v schválenom režime

29.11.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo kultúry nebude v tomto roku pokračovať v programe 5 – Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám v schválenom režime.

Poskytnutie finančných prostriedkov

Je to z dôvodu neskorého dátumu a skutočnosti, že dotáciu je možné poskytnúť len na projekt alebo jeho časť, ktorá je zrealizovaná v aktuálnom roku. Čerpanie poskytnutej dotácie by tak podľa rezortu bolo problematické.

Keďže hrozí, že by finančné prostriedky účelovo určené na poskytnutie dotácií nebolo možné použiť, a to z časových dôvodov na daný účel, ministerstvo kultúry hľadá nové spôsoby ich využitia.

„Vo výzve 5 sa predkladali žiadosti na podporu projektov, termín bol do 12. septembra 2023 do 9:00, v dotačnom programe 5. Rozpočet na uvedené aktivity bol 400-tisíc eur. Skutočná suma pre plánované aktivity tak, ako ich schválila určená komisia ešte v predošlom volebnom období, bola iba 200-tisíc z celkových 400-tisíc eur,“ informoval rezort kultúry.

Zvyšovanie dôvery v seriózne médiá

Pôvodne sa počítalo s financovaním troch výherných projektov, pričom programy predkladateľov zahŕňali aktivity, ako napr. zvyšovanie dôvery v seriózne médiá, zvyšovanie mediálnej gramotnosti, podnecovanie záujmu o štandardné médiá či odhaľovanie nepravdivých správ a hoaxov.

Rezort tak navrhuje použiť financie z programu 5 na dofinancovanie strechy Reduty v hodnote 258-tisíc eur. Zvyšné prostriedky ďalej zvažuje využiť na dofinancovanie bežnej prevádzky Univerzitnej knižnice v Bratislave, uvažuje sa nad sumou 200-tisíc eur.

Viac k témam: Dezinformácie, Eurofondy
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičovej ministerstvo nebude pokračovať v programe Podpory a rozvoj mediálnej výchovy a boji proti dezinformáciám v schválenom režime © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Ministerstve kultúry údajne vzniká nový projekt mediálnej výchovy, viesť by ho mal konšpirátor Machala

Ten prednedávnom vyvolal kontroverziu svojimi výrokmi polemizujúcimi o guľatosti planéty Zem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *