Home / SVET / Úrady vykonali razie v domoch opozičných aktivistov, akcia mala byť pomstou voči ľuďom, ktorí žiadali trestné stíhanie Lukašenka

Úrady vykonali razie v domoch opozičných aktivistov, akcia mala byť pomstou voči ľuďom, ktorí žiadali trestné stíhanie Lukašenka

28.11.2023 (SITA.sk) – Bieloruský vyšetrovací výbor v utorok vykonal razie v rámci rozsiahleho vyšetrovania údajného pokusu opozície o prevzatie moci pred tromi rokmi. Podľa kritikov je to ďalší krok v záťahu na disent.

Prehľadali byty opozičných aktivistov

Bývalý minister a exilový opozičný aktivista Pavel Latuška agentúre AP povedal, že úrady prehľadali jeho dom v Minsku. Tiež prehľadali byty desiatok ďalších opozičných aktivistov a ich príbuzných naprieč krajinou. Razie podľa neho zahŕňali policajtov ozbrojených útočnými puškami, ktorí rozbili dvere.

„Toto je ďalšia vlna brutálneho potláčania disentu a hrubého prenasledovania tých, ktorí opustili krajinu a najmä tých, ktorí zostali v Bielorusku,“ povedal Latuška a dodal, že je to pomsta voči ľuďom, ktorí požadovali trestné stíhanie vodcu Alexandra Lukašenka a jeho okolia „za zločiny, ktoré spáchali“.

Spáchanie velezrady

Vyšetrovací výbor uviedol, že razie boli súčasťou vyšetrovania aktivít Koordinačnej rady, ktorú po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 vytvorila bieloruská opozícia na riadenie protestov. Úrady už skôr označili radu za extrémistickú a obvinili jej členov zo spáchania velezrady a sprisahania za účelom prevzatia moci.

Vyšetrovací výbor sa vyjadril, že sa bude snažiť o zhabanie bytov a ďalšieho majetku členov rady. Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá pod tlakom úradov opustila Bielorusko krátko po spomenutých voľbách, odsúdila nové razie a vyzvala medzinárodnú komunitu, aby odsúdila konanie bieloruských úradov. „Takáto hrubá represia nás nemôže umlčať,“ vyhlásila.

Viac k témam: Bieloruská opozícia, Bieloruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Úrady vykonali razie v domoch opozičných aktivistov, akcia mala byť pomstou voči ľuďom, ktorí žiadali trestné stíhanie Lukašenka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecký parlament schválil plány na zmiernenie prísnych obmedzení týkajúcich sa priezvisk

Reforma by mala vstúpiť do platnosti začiatkom mája budúceho roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *