Home / EKONOMIKA / Európska komisia schválila Slovensku predĺženie štátnej pomoci na podporu prepustených baníkov v Hornej Nitre

Európska komisia schválila Slovensku predĺženie štátnej pomoci na podporu prepustených baníkov v Hornej Nitre

24.11.2023 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) v súlade s pravidlami štátnej pomoci EÚ schválila predĺženie a zmenu slovenského opatrenia zameraného na zmiernenie účinkov zatvorenia uhoľných baní v regióne Horná Nitra na zamestnancov.

EK to uviedla v svojom stanovisku s tým, že zámerom Slovenska je predĺžiť opatrenie do 31. decembra 2024, zvýšiť rozpočet o 10,7 milióna eur, čím sa celkový rozpočet zvýši na 20,3 milióna eur a zahrnúť medzi príjemcov opatrenia aj zamestnancov jednej ďalšej spoločnosti (ENO).

Cieľom zmeneného opatrenia je podporiť zamestnancov spoločností Hornonitrianskych baní Prievidza a ENO pri hľadaní nového zamestnania v iných odvetviach v regióne Horná Nitra po strate pracovných miest v dôsledku zatvorenia uhoľných baní v rokoch 2023 a 2024.

Podľa zmeneného a doplneného opatrenia bude mať pomoc formu priamych grantov pre HBP a ENO na pokrytie nákladov na rekvalifikáciu ich zamestnancov.

Schéma bola pôvodne schválená v júni 2020 a jej platnosť sa mala skončiť 31. decembra 2023.

Viac k témam: Horná Nitra, Štátna pomoc, uhoľné bane
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia schválila Slovensku predĺženie štátnej pomoci na podporu prepustených baníkov v Hornej Nitre © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *