Home / SLOVENSKO / Trestná politika je nastavená represívne a nie prevýchovne. Sadzby treba harmonizovať, tvrdí minister Susko (foto)

Trestná politika je nastavená represívne a nie prevýchovne. Sadzby treba harmonizovať, tvrdí minister Susko (foto)

24.11.2023 (SITA.sk) – Trestná politika je nastavená represívne, nie prevýchovne. Uviedol to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý v Prahe diskutoval s českým ministrom spravodlivosti Pavlom Blažekom a vymenili si informácie o aktuálnych krokoch v rezortoch.

Susko informoval českého ministra o legislatívnych plánoch a zhodli sa, že v oblasti trestnej politiky majú obe krajiny neeurópske trestné sadzby, a z tohto dôvodu aj preplnené väznice. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR.

Harmonizovanie trestných sadzieb

Susko tak informoval o ambícii harmonizovať trestné sadzby na Slovensku s výnimkou trestných sadzieb pri trestných činoch proti životu a zdraviu.

„Zmenou trestnej politiky nadväzujeme na legislatívne zámery predchádzajúcej vlády a zároveň reagujeme na rozhodnutia Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva, či už ide o nezákonnú väzbu alebo právnu nadkvalifikáciu,“ uviedol Susko a rovnako spomenul dôležitosť posilňovania alternatívnych trestov a restoratívnej justície.

Spolupráca v rámci V4

Susko počas stretnutia s českým partnerom ocenil nadštandardné vzťahy medzi našimi krajinami a vyjadril záujem o výmenu skúseností v otázkach justície. Dôležité z hľadiska vyjednávacej pozície je podľa neho aj obnovenie spolupráce v rámci krajín V4.

Viac k témam: český minister spravodlivosti, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister spravodlivosti, preplnené väznice, restoratívna justícia, Trestná politika
Zdroj: SITA.sk – Trestná politika je nastavená represívne a nie prevýchovne. Sadzby treba harmonizovať, tvrdí minister Susko (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *