Home / SVET / Blanár: Partnerstvo Slovenska a Rakúska sa opiera nielen o geografickú blízkosť, ale aj o hospodárske a medziľudské väzby

Blanár: Partnerstvo Slovenska a Rakúska sa opiera nielen o geografickú blízkosť, ale aj o hospodárske a medziľudské väzby

23.11.2023 (SITA.sk) – Partnerstvo Slovenska a Rakúska sa opiera nielen o geografickú blízkosť či spoločné dejiny, ale aj hospodárske vzťahy a medziľudské väzby.

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po rokovaní so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúska Alexandrom Schallenbergom.

Regionálne a globálne výzvy

Počas rokovania diskutovali o migrácii či situácii na Ukrajine, európskej politike, rozvoji regionálnej spolupráce i podpore krajín západného Balkánu.

V zložitom období plnom regionálnych a globálnych výziev máme osobitný záujem o prehlbovanie našich nadštandardných vzťahov a zdieľanie skúseností,“ vyhlásil Blanár.

Slovenský diplomat taktiež vyzval na rozvoj cezhraničnej spolupráce v oblastiach, ktoré môžu skvalitniť život občanov oboch krajín a priniesť profit podnikom. Ako príklad konkrétnych projektov uviedol oblasť duálneho vzdelávania, cestnú a železničnú dopravnú infraštruktúru, ale aj vedecko-výskumnú mobilitu.

Pochod slobody z Bratislavy

Čo sa týka migračnej situácie a hraničných kontrol, obaja ministri sa zhodli na potrebe minimalizovať ich vplyv na život ľudí v prihraničnom regióne. V rámci rokovania diskutovali aj o budúcej spolupráci v rámci Slavkovského formátu a regionálneho zoskupenia krajín C5.

„Či už hovoríme o riešení nelegálnej migrácie, fiškálnych politikách alebo európskej perspektíve západného Balkánu, regionálne formáty nám dávajú unikátnu príležitosť pre silnejší hlas v Európe. Chceme preto naďalej hľadať pragmatické riešenia v otázkach spoločného záujmu,“ tvrdí Blanár.

Rezort zahraničných vecí ďalej informoval, že slovenský diplomat si počas pracovnej cesty pripomenul výročie Boja za slobodu a demokraciu položením venca k pamätnej tabuli v Hainburgu, ktorá pripomína Pochod slobody z Bratislavy po otvorení hraníc 1989.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Rakúsky minister, Rokovanie
Zdroj: SITA.sk – Blanár: Partnerstvo Slovenska a Rakúska sa opiera nielen o geografickú blízkosť, ale aj o hospodárske a medziľudské väzby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo Varšave horí nákupné centrum, hasiči nasadili desiatky tímov (video)

Podľa hasičov plamene zachvátili viac ako 80 percent centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *