Home / SLOVENSKO / Kontroly na hranici s Maďarskom priniesli želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov, potrvajú takmer do konca roka

Kontroly na hranici s Maďarskom priniesli želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov, potrvajú takmer do konca roka

21.11.2023 (SITA.sk) – Kontroly na hraniciach s Maďarskom potrvajú do 23. decembra tohto roku. Vyplýva to z nariadenia, ktoré dnes schvália vláda.

Pokles nelegálnej migrácie

„Doterajšie kontroly na vnútornej hranici SR s Maďarskom priniesli postupne želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov sa výrazne znížili. Od začiatku roka 2023 do 12. novembra 2023 sme zaevidovali záchyt 46 244 nelegálnych migrantov na sekundárnej tranzitnej migrácii, pričom v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o nárast o 523 percent,“ uvádza v tejto súvislosti ministerstvo vnútra.

Od 5. októbra, keď boli zavedené kontroly na vnútorných hraniciach s Maďarskom, je podľa rezortu zaznamenávaný pokles nelegálnej migrácie smerujúcej na naše územie z Maďarska. Po zavedení kontrol bolo podľa ministerstva zaevidovaných 1 690 nelegálnych migrantov na tranzitnej západobalkánskej trase, pričom o niekoľko týždňov bolo zachytených už len 29 cudzincov.

Ohrozenie verejného poriadku

„Z uvedeného možno vyvodiť, že zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach, spolu s obdobnými opatreniami susedných štátov má aj preventívny charakter. Vnútorná hranica s Maďarskom bola vstupnou bránou pre nelegálnych migrantov na naše územie. Vzhľadom na novovzniknuté riziká v súvislosti s konfliktom v Izraeli, ktorý môže iniciovať ďalšie migračné vlny, je nutné v kontrole vnútornej hranice s Maďarskom pokračovať, nakoľko ide o dôležité opatrenie aj v boji proti terorizmu,“ zdôraznil rezort vnútra.

Podľa článku 25 Kódexu schengenských hraníc, ak existuje v priestore bez kontroly vnútorných hraníc závažné ohrozenie verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti v niektorom z členských štátov, tento členský štát môže výnimočne obnoviť kontrolu hraníc na celej dĺžke alebo na určitých úsekoch svojich vnútorných hraníc na obmedzenú dobu najviac 30 dní, alebo na predvídateľné trvanie tohto závažného ohrozenia, ak jeho trvanie prekročí 30 dní. Rozsah a trvanie dočasného obnovenia kontroly vnútorných hraníc neprekročí nevyhnutne potrebné minimum na reakciu na závažné ohrozenie.

Viac k témam: hranica s Maďarskom, Hraničné kontroly, Kontroly na hraniciach, Nelegálna migrácia, nelegálni migranti, Schengen
Zdroj: SITA.sk – Kontroly na hranici s Maďarskom priniesli želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov, potrvajú takmer do konca roka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov

Spoločnosť Samsung Electronics odhalila ďalšie podrobnosti o novej generácii televízorov roku 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *