Home / SLOVENSKO / Švédsko v prípade „zelenej“ od výboru musí prejsť ratifikáciou protokolu o pristúpení v tureckom parlamente

Švédsko v prípade „zelenej“ od výboru musí prejsť ratifikáciou protokolu o pristúpení v tureckom parlamente

16.11.2023 (SITA.sk) – Zahraničný výbor tureckého parlamentu sa vo štvrtok zišiel, aby prediskutoval snahu Švédska vstúpiť do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), čím sa predtým neutrálna krajina priblížila k členstvu v aliancii.

Keď výbor udelí „zelenú“, protokol o pristúpení Švédska bude musieť prejsť ratifikáciou v tureckom parlamente. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan odďaľoval ratifikáciu švédskeho členstva v NATO a obviňoval Štokholm, že je príliš mäkký voči kurdským militantom a iným skupinám, ktoré považuje za bezpečnostné hrozby.

Koncom minulého mesiaca však predložil tureckému parlamentu na ratifikáciu protokol o prijatí Švédska do NATO. Švédsko sa spolu s Fínskom vzdali desaťročia trvajúcej neutrality a vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO.

Zatiaľ čo Fínsko sa v apríli stalo 31. členskou krajinou aliancie, Švédsko na svoje členstvo ešte len čaká. Maďarsko a Turecko sú jediné členské štáty NATO, ktoré zatiaľ neratifikovali prístupové protokoly. Na prijatie nového člena treba ratifikáciu všetkých existujúcich členov aliancie.

Viac k témam: členstvo v NATO, švédske členstvo v NATO, Turecký prezident
Zdroj: SITA.sk – Švédsko v prípade „zelenej“ od výboru musí prejsť ratifikáciou protokolu o pristúpení v tureckom parlamente © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *