Home / EKONOMIKA / Rusko formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe, NATO ju následne pozastavilo

Rusko formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe, NATO ju následne pozastavilo

7.11.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 7. novembra, 14:03

Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) v utorok oznámila formálne pozastavenie Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Reagovala na krok Ruska, ktoré odstúpenie od dohody oznámilo len niekoľko hodín predtým.

Pre Rusko je to symbolický krok

Je to však len symbolický krok, keďže Moskva pozastavila svoju účasť už v roku 2007 a zastavila aktívnu účasť o osem rokov neskôr. Aliancia zároveň uviedla, že jej členovia, ktorí zmluvu podpísali, svoju účasť pozastavujú.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V máji ruský vodca Vladimir Putin podpísal výnos o vypovedaní zmluvy, čo si vyslúžilo kritiku zo strany NATO. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Zmluva mala zabrániť zhromažďovaniu síl

Väčšina z 31 členov NATO podpísala Zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe uzavretú v novembri 1990. Jej cieľom bolo zabrániť súperom z čias studenej vojny zhromažďovať sily na vzájomných hraniciach alebo v ich blízkosti a deeskalovať potenciálne konflikty medzi Východom a Západom.

Podľa NATO je tento krok je nevyhnutný, pretože „situácia, v ktorej by spojenecké štáty zmluvu dodržiavali, ale Rusko nie, by bola neudržateľná“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský vodca, vojenské vybavenie, vojna na Ukrajine, Zahraničie, zbrojenie, Zmluva o konvenčných ozbrojených silách
Zdroj: SITA.sk – Rusko formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe, NATO ju následne pozastavilo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *