Home / SVET / Izraelská armáda zabila desiatky militantov Hamasu, vojna si vyžiadala doposiaľ takmer 8-tisíc životov

Izraelská armáda zabila desiatky militantov Hamasu, vojna si vyžiadala doposiaľ takmer 8-tisíc životov

30.10.2023 (SITA.sk) – Izraelská armáda tvrdí, že v noci zabila desiatky militantov palestínskeho militantného hnutia Hamas v budovách a tuneloch v Pásme Gazy, kde pokračuje s pozemnou operáciou. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Zasiahnuté stanovište plné militantov

Pri jednom incidente izraelské lietadlo vedené pozemnými jednotkami ozbrojených síl zasiahlo stanovište v budove patriacej Hamasu s viac ako 20 militantmi vo vnútri, uviedla armáda vo vyhlásení. V noci zase riadená stíhačka zasiahla oblasť univerzity al-Azhár v Gaze, kde vojaci identifikovali ozbrojených teroristov a stanovište pre protiteroristickú strelu.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izraelské ozbrojené sily uviedli, že za posledných pár dní zasiahli viac ako 600 teroristických cieľov vrátane skladísk zbraní, pozícií pre odpaľovanie protitankových striel, úkrytov a stanovíšť Hamasu. Izrael vedie vojnu proti Hamasu po jeho útoku zo 7. októbra, pri ktorom zomrelo viac ako 1 400 ľudí, prevažne civilistov.

Druhé štádium vojny

Izraelské sily cez víkend po týždňoch náletov vstúpili do druhého štádia vojny s pozemnou operáciou a v nedeľu uviedli, že sa zintenzívni. Podľa analýzy CNN Izraelčania postúpili viac ako tri kilometre do Pásma Gazy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Izraelské údery si podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu, ktoré získava informácie od zdrojov v Pásme Gazy kontrolovanom Hamasom, vyžiadali už 7 950 mŕtvych. Takmer tri štvrtiny zabitých sú zraniteľní ľudia – deti, ženy a starí ľudia. Viac ako 20-tisíc osôb utrpelo zranenia, tvrdí palestínsky rezort.

Viac k témam: civilné obete, Izraelská armáda, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Izraelská armáda zabila desiatky militantov Hamasu, vojna si vyžiadala doposiaľ takmer 8-tisíc životov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vládna koalícia nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, uviedlo hnutie Slovensko (video)

Podľa hnutia Slovensko to dokazuje držaním Matúša Šutaja Eštoka vo funkcii ministra vnútra, neutíchajúcimi útokmi či nestiahnutím zákona o RTVS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *