Home / KULTÚRA / Miro Jaroš prichádza s najfarebnejším albumom všetkých čias (video+foto)

Miro Jaroš prichádza s najfarebnejším albumom všetkých čias (video+foto)

24.10.2023 (SITA.sk) – Svetlo sveta uzrel novým album s názvom Disko, z dielne obľúbeného interpreta Mira Jaroša. Čerstvo vydaná novinka je v poradí už piaty nosič určený pre rodiny s deťmi.

„Nie je nič krajšie, než vidieť, ako rodina drží pokope, ako si doma spieva, tancuje a zabáva sa. Aj to je dôvod prečo sa v mnohých pesničkách spomínajú nielen deti, ale aj rodičia, starí rodičia či blízki,“ predstavil populárny spevák zámer súdržnosti v rodinách.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Miro Jaroš prichádza s najfarebnejším albumom všetkých čias (fotografie)

„Všimol som si vo svojom okolí, ako veľa rodín sa rozpadá. Mám pocit, že žijeme v dobe, v ktorej, keď sa niečo pokazí, namiesto toho, aby sme sa to pokúsili opraviť, radšej odchádzame. Viem, že nie som žiaden záchranca, ale ak hudbou môžem poukázať na hodnoty, ktorým verím a povedať o nich ľuďom, tak to má pre mňa význam,“ dodáva Miro k téme.

Ako už spevák spomínal, nový album Disko je určený pre najmenších, ale aj dospelákov. „Nemám rád, keď niekto v procese tvorby pesničiek povie: „To je dobré, veď to je len pre deti! Stretávam sa s tým veľmi často a vždy ma to hnevá. Deti si tiež zaslúžia kvalitu. Navyše môj projekt už dávno nevnímam ako iba pre deti. Je to rodinný projekt, ktorý spája celé rodiny a tak sa mi to páči. Toto je moja cesta. Niekedy mi píšu rodičia, že keď deti vyložia v škôlke, idú si na našej tvorbe aj sami v aute. Som rád, že dokážeme robiť pesničky tak, že sa pri nich baví celá rodina. Pri novom albume môžu rodičia nostalgicky spomínať a deti sa opäť naučia niečo do života. Pri albume sa nielen zabávame, ale učíme sa napríklad, aká je hodnota kamarátstva, odsudzujeme šikanu, odkladáme mobily a čítame knižky, učíme sa recept na pizzu a robíme svet lepším, nielen cez dobré skutky, ale aj chránením prírody,“ približuje Jaroš témy, ktoré na albume zhudobnil.

Spolupráca s Robertom Burianom aj Rytmusom

Celý album, ktorý sa nahrával v Prešove v Basement štúdiu u Randyho Gnepu, je inšpirovaný soundom 90-tych rokov, najmä ten tanečný, je Mirovou srdcovou záležitosťou. V niektorých pesničkách spevák  dokonca použil i sample zo známych hitov, na ktoré sa mu podarilo získať povolenia.

„Napríklad v pesničke „Supermama vs. Supertato“, je použitá hlavná melódia z pesničky Šrouby do hlavy od kapely Lucie, v pesničke „Hľadáme“ fanúšikovia spoznajú znelku večerníčka Pa a Pi alebo v „Pozor, zákruta!“  zaznie známa rozhlasová znelka, ktorú som otextoval. Na albume sme náročky používali zvuky z 90-tych rokov, ktoré sme mixovali so súčasnými trendmi,“ predstavuje spevák zvuky, ktoré (v tomto prípade) v piesňach spoznajú a určite aj ocenia najmä rodičia ratolestí, ktorí si vďaka Mirovi Jarošovi užijú výlet do svojho detstva či mladosti.

„Keď som si uvedomil, že chcem nahrať celý tanečný album, išlo to celé veľmi ľahko. Hneď mi z nadšenia prichádzali témy aj melódie,“ spomína Jaroš na inšpirácie, ktoré sa mu podarili zhudobniť v pomerne rýchlom čase.  Za deň niekedy napísal aj tri pesničky. „S výsledkom som tak spokojný, že keď si album púšťam, som naň hrdý, idú mi slzy, chce sa mi smiať a hlavne tancovať. Som rád, že ľudia, s ktorými som na ňom spolupracoval, so mnou zdieľali rovnaké nadšenie. Pri nahrávaní sme sa veľa zabávali. Verím, že sa nám pozitívnu energiu podarí preniesť aj na ľudí,“ teší sa spevák.

Miro Jaroš opäť stavil na overenú kartu a na albume hudobne spolupracoval s Randym Gnepom či Marekom Dankom a pribudol aj Robert Burian.

„Pamätám si, ako som bol na dovolenke, plával som v mori a zrazu mi napadla melódia, ktorú som si vybehol nahrať na mobil. Hneď som ju poslal Robovi a vznikla z toho pesnička „Máme párty“. S bubnovou šou Batida sme nahrali pesničku „Tancuj“ a špeciálnym hosťom na albume je aj Rytmus, ktorý hosťuje v pesničke Zmrzlina. Je to pre mňa veľká česť, mať pesničku s Paťom. Vždy som ho obdivoval a táto spolupráca prišla tak nejako sama od seba.Dnes má videoklip k nej už viac ako 2 milióny videní na Youtube,“ predstavil pesničkár ďalšie piesne, ktoré sú súčasťou albumu, zároveň vyzdvihol mimoriadne úspešné spolupráce.

Na albume Miro opäť spolupracoval i s detským speváckym zborom, ale aj zborom dospelákov, ktorý znie v niektorých piesňach a vokálmi podporil napr. aj pesničku „Tarzan“. Zaujímavosťou je pesnička „Stačí malý úsmev“. Miro ju napísal, keď mal 12 rokov, bola to jeho úplná autorská prvotina.

„Nedávno som ju vytiahol zo šuplíka. Refrén zostal presne taký, ako som ho vtedy zložil, slohy som upravil. Inšpiroval som sa textom od Jiřího Chalupu. Detská naivita v nej však zostala. Hovorí o tom, že keď sa budeme mať radi, aj svet bude krajší. Táto pesnička má pre mňa veľmi špeciálne miesto na albume,“ opisuje skladbu, ktorá je pre speváka naozaj výnimočná.

Výlet do minulosti ako sa patrí

Keďže novučičký album Disko ide ruka v ruke s “tými rokmi deväťdesiatymi“ a Miro Jaroš je zároveň fanúšikom retra, album vyšiel na CD, na farebných platniach aj magnetofónovej kazete.

„Žltých Disko kaziet sme dali vyrobiť len 50 a už máme len posledné kusy. Prekvapilo ma to vzhľadom na to, že ide o tvorbu pre rodiny s deťmi. Myslel som, že spravím radosť hlavne sebe,“ teší sa Miro úspechu, ktorým iste nejednému rodičovi vyvolal krásne spomienky. Booklet k albumu, ktorý taktiež srší farbami, nafotil Peter Frolo a graficky ich upravil Adrián Macho.

„Na fotení som sedel na fit lopte, z ktorej sme postprodukčne urobili diskoguľu,“ vysvetľuje spevák.  Album je už tiež dostupný aj digitálne, s bonusovým trackom „Kozmonaut“, ktorý je súčasťou nových časti detskej relácie „Čím chceš byť“, ktorú v lete Miro dokončil pre Ťuki TV.

Videoklip ruka v ruke s názvom albumu

Nedávno vyšiel videoklip k pesničke, ktorá nesie rovnaký názov ako čerstvo vydaný nosič, a to: Disko. V pesničke je použitá melódia z refrénu pesničky Jimmy Dean od kapely Troll, ktorá vyšla v roku 1989.

„Bola to v tej dobe hymna nášho lyžiarskeho výcviku a tak nejako ma stále prenasledovala a ja som cítil, že môže zafungovať,“ predstavuje Miro Jaroš pieseň. Režisérom videoklipu bol Michal Nemtuda. Je o rodine Diskovcov, ktorá tancuje spolu od rána do večera a zabáva sa spolu.

„Nakrúcanie som si veľmi užil. Od začiatku som mal jasnú predstavu o tom, ako má vyzerať obývačka, v ktorej sa bude dej odohrávať. Bohužiaľ, sme takú nezohnali a tak sme si ju postavili v štúdiu. V noci sa vyrobila, cez deň sme v nej natočili klip a večer sa zbúrala,“ približuje spevák detaily nakrúcania.

Vo videoklipe si zahrali už známi herci: Daniela Gudabová, Adam Jančina, Mária Schumerová či Thalia Král. Ruku k dielu priložil i Mirov dvorný choreograf Norbert Grofčík, ktorý ma na svedomí všetky tanečné prvky. Retro téma je podčiarknutá kostýmami z obdobia deväťdesiatych rokov – šuštiakovými súpravami, ktoré navrhol samotný Miro a dokreovala ich Michaela Mokrá. „Céčka použijeme pri ďalších videoklipoch,“ smeje sa.

I klip k pesničke Disko sa teší obrovskému úspechu. V priebehu niekoľkých dní ma klip na Youtube takmer 400 000 pozretí.

https://www.youtube.com/watch?v=hUqPYbIdWyg

Viac k témam: Videoklip
Zdroj: SITA.sk – Miro Jaroš prichádza s najfarebnejším albumom všetkých čias (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lukáš Adamec zverejnil video k piesni Vrav si čo chceš. Naživo ju publiku predstaví na svojom Bodka Tour 2024

Zo skladby a jej textu je ľahké porozumieť významu piesne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *