Home / EKONOMIKA / Verejný dlh eurozóny v druhom štvrťroku klesol, aj tak bol nad úrovňou 90 percent

Verejný dlh eurozóny v druhom štvrťroku klesol, aj tak bol nad úrovňou 90 percent

24.10.2023 (SITA.sk) – Verejný dlh eurozóny v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) v závere druhého štvrťroka klesol na 90,3 percenta z úrovne 90,7 percenta v závere prvého kvartálu.

V rámci celej Európskej únie sa verejný dlh znížil na 83,1 percenta z 83,4 percenta HDP. Dôvodom poklesu verejného dlhu v eurozóne aj v celej EÚ bol rýchlejší rast ekonomiky ako zvyšovanie dlhu. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenský verejný dlh v závere druhého štvrťroka stúpol na 59,6 percenta hrubého domáceho produktu z úrovne 58 percent HDP, na ktorej bol na konci prvého kvartálu.

Najvyšší verejný dlh v pomere k HDP v závere júna tohto roka mali Grécko (166,5 %), Taliansko (142,4 %), Francúzsko (111,9 %) a Španielsko (111,2 %).

Najnižší verejný dlh v závere druhého kvartálu mali Estónsko (18,5 %), Bulharsko (21,5 %), Luxembursko (28,2 %) a Dánsko (30,2 %).

Viac k témam: Eurozóna, Verejné financie, Verejný dlh
Zdroj: SITA.sk – Verejný dlh eurozóny v druhom štvrťroku klesol, aj tak bol nad úrovňou 90 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *