Home / SVET / Turecký premiér sa stretne s Merkelovou, Kurdi budú proti návšteve protestovať

Turecký premiér sa stretne s Merkelovou, Kurdi budú proti návšteve protestovať

BERLÍN 15. februára (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok v Berlíne stretne s tureckým premiérom Binalim Yildirimom. Obe krajiny podnikajú malé krôčiky smerom k obnoveniu dobrých vzťahov po viac než roku napätia.

Yildirimovu návštevu sprevádzajú nádeje, že posunie vpred prípad prominentného nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela, ktorého už rok väznia v Turecku pre obvinenia z terorizmu. Turecký premiér už skôr počas týždňa pre nemeckú televíziu ARD povedal, že dúfa v jeho prepustenie a myslí si, že k takémuto pozitívnemu vývoju „dôjde už čoskoro“.

Yücelov prípad bude dozaista aj súčasťou rokovania s nemeckou kancelárkou. Viaceré skupiny vrátane kurdských opozičných strán však ohlásili protesty proti návšteve tureckého premiéra v Berlíne.

Odporúčame:
Merkelová sa dohodla so Schulzom na koalícii, dohodu musia ešte schváliť sociálni demokrati

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili po tom, ako Nemecko začiatkom minulého roka odmietlo povoliť členom tureckej vlády organizovanie mítingov na podporu prezidentských právomocí. Prezident Recep Tayyip Erdogan si ich neskôr nechal odhlasovať v referende.

Vzťahy narušili aj udalosti, ktoré nasledovali po údajnom pokuse o štátny prevrat v Turecku v júli 2016. Vážny problém medzi Berlínom a Ankarou v neposlednom rade predstavujú aj väznení nemecko-tureckí občania, ktorých zadržiavanie Nemecko považuje za politicky motivované.

Viac k témam: Angela Merkelová, Kurdi, Nemecko, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecký premiér sa stretne s Merkelovou, Kurdi budú proti návšteve protestovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina vstúpi do NATO až po víťazstve v boji proti ruskej invázii, vyhlásil Zelenskyj

Zelenskyj vyjadril nádej, že víťazstvo v boji proti ruskej invázii pomôže dosiahnutiu úplnej dohody všetkých krajín NATO o prijatí Ukrajiny za jej člena.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *